KLIMATSKE PROMJENE

I Mostar se pridružio globalnom štrajku za klimu

Detalj s protesta

Piše: M. Sm. / Avaz. ba

20.9.2019

Planeta Zemlja je u ekološkoj krizi - Avaz
Globalni štrajk za klimu - Avaz
Aktivisti širom svijeta - Avaz
Izašli na ulice grada Mostara - Avaz
Dnevni avaz

I Mostar se danas pridružio aktivistima širom svijeta koji su otpočeli globalni štrajk za klimu pozivajući svjetske čelnike da na UN-ovom samitu o klimi donesu hitne mjere da bi spriječili ekološku katastrofu.

Tako su mladi uglavnom iz Koledža ujedinjenog svijeta (UWC) u Mostaru, okupljeni oko neprofitne organizacije „Extinction Rebellion“, organizirali protest, koji su započeli na Španskom trgu, nakon čega su marširali ulicama grada. 

Cilj učenika i drugih aktivista je da jednim glasom progovore o direktnim posljedicama klimatskih promjena na planeti.   

Aziz Šahbazović, učenik Koledža iz Bihaća, kazao je da su se željeli pridružiti mladima širom svijeta, a i kako bi građanima Mostara probudili svijest o globalnom zatopljavanju. 

- Planeta Zemlja je u ekološkoj krizi i nalazimo se u periodu masovnog izumiranja razmjera većih nego u doba dinosaurusa. U ovom trenutku temperatura Zemljine atmosfere je već 1 stepen viša od temperature prije industrijske revolucije i šansa da ostane ispod limita od 1,5 stepeni odlučenog Pariskim sporazumom je vrlo mala. Predviđanja znanstvenika su da će se temperatura nastaviti povećavati do 3 stepena ako države na globalnom nivou ne smanje emisije plinova staklene bašte - naveli su aktivisti.

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.