POJAŠNJENJE

Na ''Uborak'' nam ne daju, nadležni se oglušili na naš problem

Fotografije iznesene u javnosti

Mostar: Velike količine otpada kod bolnice. Ž. Miličević

Piše: M. Sm. / Avaz.ba

27.9.2019

U vezi s otpadom kod Sveučilišne kliničke bolnice Mostar, a čije su fotografije iznesene u javnosti, danas su iz ove zdravstvene ustanove iznijeli pojašnjenje cijele situacije.

Otpad se, naveli su, nalazi na lokaciji buduće Klinike za dječije bolesti SKB Mostar i riječ je o komunalnom bolničkom otpadu koji se u kontejnerima pored bolnice nakupljao od početka blokade JP "Deponije" (Uborak), pa do 17. jula 2019., kada su ga odlučili izmaknuti na spornu lokaciju.

- Od početka blokade, polovinom juna, bolnički komunalni otpad, u kojem ima ostataka hrane, pelena, praznih infuzijskih boca, potpuno bezopasnih se nakupljao na svim lokacijama na kojima su stavljeni kontejneri za komunalni otpad u bolnici. SKB Mostar ima po procjeni do 1.500 kg takvog bezopasnog bolničkog otpada dnevno. U vremenu trajanja blokade hrpe na kojima su se nalazili naši kontejneri su konstantno rasle te se nije naziralo rješenje problema. U nekoliko navrata smo pokušali ponovo otpad odložiti na "Uborak", ali je osoblje koje radi na ''Uborku''  sumnjalo da se radi o opasnom medicinskom otpadu, što nije tačno, te su nam kamioni vraćeni - naveli su iz SKB-a Mostar.

Nerazumijevanje institucija

Polovinom jula su, kazali su, odlučili da će sav otpad koji se nalazi nataložen, bez obzira što se tu radi o bezopasnom bolničkom otpadu, premjestiti na praznu lokaciju gdje će se graditi buduća klinika za dječije bolesti, a sav budući da ćemo odlagati na JP "Deponija", gdje tu uslugu odvoza vrši JP "Parkovi".

- Moramo napomenuti da zbog nerazumijevanja institucija kao medicinski otpad (infektivni) još razdvajamo potpuno čiste sanitetske materijale kojima je istekao rok trajanja, i ostali materijal koji se po svim klasifikacijama ne svrstava u opasni medicinski otpad (infektivni), nego je to bezopasni bolnički otpad. Takav način razdvajanja ima svoju cijenu, koju mi trenutno nepotrebno plaćamo našim kooperantima po vrlo visokim cijenama. O ovom problemu obavijestili smo sve nadležne institucije, koje nam nisu ponudile adekvatno rješenje za našu problematiku - saopćili su iz SKB-a Mostar.

Također, iznijeli su i da je polovinom jula po ovom pitanju djelovala i Federalna inspekcija zdravstva, čiji su nalaz priložili.

- Otpad koji se trenutno nalazi na lokaciji buduće klinike za dječije bolesti smo odlučili ukloniti jer se otpad u kojima su se nalazili ostaci hrane ucrvao, te su se oko otpada počeli pojavljivati glodari i muhe. Izravno se tu radilo o epidemiološkoj opasnosti, a pored glavnog medicinskog objekta i o velikoj požarnoj opasnosti, koju smo mi morali na neki način riješiti. Budući da s otpadom nismo imali gdje, jer za nas niko nije imao rješenje, niti se rješenje naziralo, a da sklonimo neposrednu opasnost od pacijenata i osoblja, donijeli smo takvu odluku. Ukoliko postoji način i mjesto gdje bi mi taj otpad mogli odložiti, za takvu vrstu saradnje smo izrazito zainteresirani te je u našem najvećem interesu da se taj naš veliki problem nekako riješi - saopćili su iz Ureda za odnose s javnošću SKB-a Mostar.

Objavljene fotografije

Podsjetimo, u Građanskoj inicijativi "Jer nas se tiče", na svojoj Facebook stranici, objavili su fotografiju na kojoj se vide ogromne količine smeća kojima je okružena Sveučilišna klinička bolnica (SKB) Mostar.

- Možda i jeste istina kad kažu da se medicinski otpad ne dovozi na deponiju, ali sigurni smo da ni ovo nije rješenje! Iako je deponija deblokirana 11. juna, kod gradskih bolnica imamo ovakvo stanje, što je jasan pokazatelj gdje je zapravo medicinski otpad istovaran sve vrijeme. Nadamo se da ovo neće utjecati negativno na ionako ugroženo zdravlje pacijenata koji borave u gradskim bolnicama - naveli su iz Inicijative.

Iako smo pokušali dobiti komentar od Inspekcijske službe Grada Mostara, šef Službe Hilmo Đidelija nije odgovarao na naše pozive, kao ni Stjepan Šaravanja iz Odjela za privredu i komunalne poslove Grada Mostara.

Inače, iz Inicijative, podsjetimo, traže zatvaranje i saniranje deponije "Uborak", ali i njeno izmještanje na novu lokaciju.

S druge strane, Federalno ministarstvo okoliša i turizma odbacilo je zahtjev za produženje okolišne dozvole JP "Deponija". 

Nijaz Hodžić, jedan od predstavnika Inicijative, kratko nam je rekao da nadležni ništa nisu učinili da bi popravili stanje niti, kazao je, poduzimaju bilo kakve aktivnosti na iznalaženju nove lokacije.

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.