GRAD SLUČAJ

Je li ovo rješenje: Predložena dva modela za izbore u Mostaru

Velika odgovornost je na zastupnicima oba doma PSBiH

Predložena dva modela. Avaz

Sl. M. / Avaz.ba

30.9.2019

Pregovori u Gradskoj vijećnici Mostarana kojima su učestvovali predstavnici devet političkih stranaka iz PSBiH, rezultirali su usvajanjem dva modela provedbe odluke Ustavnog suda BiH u vezi s izbornim pravilima za Mostar. Od aprila do juna 2018. ostvaren je veliki napredak u pregovorima zahvaljujući angažmanu i konstruktivnom pristupu Gradskog odbora HDZ-a BiH Mostar, saopćeno je iz Hrvatske demokratske zajednice Mostar.

- Sve svoje argumente bazirali smo isključivo na dosljednoj provedbi odluke Ustavnog suda i insistiranju na zakonski utemeljenim prijedlozima. U konačnici je to rezultiralo načelnim međustranačkim dogovorom o dva prihvatljiva izborna modela za Mostar.  Uz pomoć pravnih stručnjaka, otklonili smo dotadašnju stigmu kako je riječ o "gradu slučaju", i to na način da se sa predstavnicima političkih stranaka razgovaralo isključivo o konkretnim pravnim argumentima, racionalnim, pravednim i matematički ispravnim modelima novih izbornih pravila za Mostar - kazali su iz GO HDZ-a BiH. 


Modeli A i B

Pojasnili su šta donose dva predložena modela.

Model A provodi odluku Ustavnog suda BiH tako da se iz šest gradskih područja (6 izbornih jedinica) bira 26 gradskih vijećnika, i to: Jugozapad 8 gradskih vijećnika, Stari grad 6, Zapad 5, Sjever 3, Jugoistok 2 i Jug 2 gradska vijećnika. Preostalih 9 gradskih vijećnika bira se s kompenzacijske liste mandata, koji bi se dodjeljivali s teritorija Mostara kao cjeline.

Model B značio bi da se iz 6 gradskih područja (6 izbornih jedinica) biraju 22 gradska vijećnika, u tom slučaju Jugozapad bi birao 7 gradskih vijećnika, Stari grad 5, Zapad 4, Sjever 2, Jugoistok 2 i Jug 2 gradska vijećnika. Preostalih 13 gradskih vijećnika biralo bi se na području Mostara kao jedne izborne jedinice, odnosno gradske liste.

Za birača jedna od važnijih razlika između ova dva modela je činjenica da bi, prema modelu A, birači na lokalnim izborima glasali za buduće gradske vijećnike uz pomoć jednog glasačkog listića (glasačkog listića svoje izborne jedinice), dok bi, prema modelu B, kao i do 2008., birači glasali uz pomoć dva glasačka listića (jedan glasački listić svoje izborne jedinice i drugi tzv. gradske liste).

Odgovornost na državnim zastupnicima

- Kao dopuna na ranija izborna pravila, otvorilo se i pitanje birača iz Centralne zone, koje je, prema svim dosadašnjim izbornim pravilima, ostajalo neriješeno, ali se kroz pregovore načelno došlo do razumnog rješenja za osiguravanje aktivnog i pasivnog biračkog prava birača iz Centralne zone Mostara, na način da predmetna prava ostvaruju u Gradskom području Jugozapad ili Gradskom području Stari grad, ovisno o pripadnosti mjesnim zajednicama - saopćili su iz HDZ-a Mostar.

Novi saziv Gradskog odbora HDZ-a BiH Mostar formirao je već na prvoj sjednici listu političkih prioriteta, na prvo mjesto stavivši završetak pregovora o novim izbornim pravilima za Mostar u Izbornom zakonu BiH, konačno održavanje lokalnih izbora i formiranje Gradskog vijeća, uz bitno poboljšanje investicijske i poduzetničke klime u gradu, višestruko učinkovitije planiranje i realizaciju budžeta, kao i rad svih gradskih službi u interesu građana.

- Velika odgovornost je na zastupnicima oba doma PSBiH da konačno i bez odgađanja usvoje izmjene Izbornog zakona BiH, jer pitanje izbora u Mostaru doista više nije političko nego civilizacijsko pitanje - poručili su iz Gradskog odbora HDZ-a BiH Mostar.

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.