MOSTAR

Nesretna ljubav Alekse Šantića...

Predstavu prema tekstu Marijane Aracki režirao Erol Kadić

Predstavljena praizvedba djela „Što te nema“. M. Smajkić

M. Sm.

9.10.2019

U Narodnom pozorištu Mostar (NPM) u petak, 11. oktobra, bit će održana praizvedba djela „Što te nema“. Riječ je o komadu koji govori o životu Alekse Šantića, s fokusom na njegovu nesretnu ljubav s Ankom Tomlinović, rađenom prema tekstu Marijane Aracki, a u režiji Erola Kadića, inače gostiju iz Beograda.

Tako će priča o Šantiću prvi put biti izvedena na pozorišnim daskama, i to u okviru „Šantićevih večeri poezije“, a u koprodukciji NPM-a, Hrvatskog narodnog kazališta (HNK) Mostar i Narodnog pozorišta RS iz Banje Luke.

Prema Kadićevim riječima, to je jedna intimna, tragična priča koja je za njega „jedan balkanski Romeo i Julija do tančina“.

 - To što je Šantić branio kroz svoj život i umjetnički rad, mi smo postigli na sceni u smislu raznih ljudi, nacionalnosti, glumačkih škola, ali i odgoja i dobili jedan rezultat koji je, čini me se, pozorišno potresan - kazao je Kadić.

U ovom komadu koji je žanrovski označen kao sevdah drama igraju Bojan Kolopić i Ljiljana Čekić iz NP RS, Šerif Aljić, Jasmin Krpo, Ajla Hamzić i Vedran Vilogorac iz NPM-a te Ivan Skoko iz HNK.

Scenografiju je uradila Dragana Purković Macan, a kostimografiju potpisuje Ivana Ristić.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.