MOSTAR Potpisan sporazum o saradnji

Studenti Medicinskog fakulteta obavljat će praksu u ZZO HNK

Važno je da studenti dobiju sliku o tome kako zdravstveni sistem funkcionira

M. Sm.
18.10.2019 17:18

Dogovorena praksa za studente

Foto: Ž. Miličević

U Mostaru je jučer potpisan sporazum o saradnji u nastavnoj i stručnoj djelatnosti između Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Mostaru i Zavoda zdravstvenog (ZZO) osiguranja Hercegovačko-neretvanskog kantona.

Na ovaj način je ZZO postao nastavna baza Medicinskom fakultetu, čiji će studenti, u okviru predmeta Socijalna medicina i menadžment svoje teorijsko znanje upotpuniti praktičnim radom.

Kazao je to nakon potpisivanja sporazuma prof. dr. Milenko Bevanda, dekan Medicinskog fakulteta, dok je Rade Bošnjak, direktor ZZO-a, naglasio kako je veoma važno da studenti dobiju sliku o tome kako zdravstveni sistem funkcionira, od čega zavisi i koje su mu mogućnosti.

Prof. dr. Zoran Tomić, rektor Sveučilišta, kazao je da na svim fakultetima nedostaje dovoljno kvalitetna praksa.

- Nedostaje nam i prohodnost eksperata, stručnjaka iz različitih sistema. Bili smo dugo zatvoreni i samodopadni, da sve znamo i da smo najbolji, no evropska iskustva tako ne govore. Oni traže jaku sinergiju teorije, znanstveno-istraživačkih institucija i praktičnih dostignuća, odnosno primjenu tih znanja u određenim institucijama - istakao je Tomić.

Komentari

NA VRH