KONJIC

Evo kako Hercegovke čuvaju tradiciju i zarađuju novac

Angažirana instruktorica iz Turske Ješim Samurdžu

Neke polaznice su odranije poznavale tehniku tkanja. S. Džajić

Piše: S. Džajić

22.10.2019

U Konjicu je počela realizacija projekta “Obuka žena za tkanje tepiha” radi osnaživanja položaja žena i stjecanja znanja i vještina kroz očuvanje tradicije tkalačkih rukotvorina na području općine.

- U naredna tri mjeseca 22 žene proći će obuku ručnog tkanja visokokvalitetnih tepiha, što bi, u konačnici, doprinijelo stvaranju uvjeta za zapošljavanje i ostvarivanje prihoda na lokalnom nivou - kazala je Ajla Greda, direktorica Agencije za ekonomski razvoj “Prvi korak”.


Turski motivi

Za potrebe obuke angažirana je instruktorica iz Turske Ješim Samurdžu, koja će podučavati žene tehnikama tkanja tepiha.

- Žene već pokazuju interesiranje za ovaj posao, a neke od njih su i ranije poznavale tehniku tkanja. Radimo po turskim motivima i šarama, a koristimo vunu i svilu za izradu tepiha - kazala je Samurdžu.

Među polaznicama obuke je i Erna Bisić. Kaže da je u početku bilo teško savladati tehniku tkanja.

- Bilo je određenih poteškoća u početku, ali uz pomoć instruktorice, uspijevam završiti svoj dio posla - navela je Bisić.

Azra Kurtović prvi put se susrela s tkanjem tepiha.

- Posao je veoma interesantan, ali i zahtjevan. Kad sam čula da jedan ručno rađen tepih košta 20.000 eura, pomislila sam da je to previsoka cijena, ali sada sam se uvjerila da je potrebno uložiti mnogo rada i vremena u tkanje jednog tepiha -kazala je Kurtović.


Tehnička podrška

Partneri u ovom projektu su Federalni zavod za zapošljavanje, švicarska organizacija “Helvetas” i preduzeće “Carpet Centar” iz Čapljine, koji su osigurali tehničku i finansijsku podršku za realizaciju projekta, čija je vrijednost 61.280 KM.

Pružena prilika

Polaznice će nakon završetka obuke, u zavisnosti od stečenog znanja i iskazanog interesa za rad, imati priliku da nastave saradnju sa preduzećem “Carpet Centar” iz Čapljine. Tako će doći do zaposlenja.

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.