PERFORMANS

Sunčana strana Federacije BiH 2019: ''Sarajevo Reborn'' u Mostaru

Piše: A. P. / Avaz.ba

26.10.2019

Performans "Sarajevo Reborn": Historijske ličnosti iz Sarajeva u Mostaru - Avaz
Performans "Sarajevo Reborn": Historijske ličnosti iz Sarajeva u Mostaru - Avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz

Zahvaljujući performansu "Sarajevo Reborn", historijske ličnosti iz Sarajeva su se danas u Mostaru na Starom mostu susrele s Aleksom Šantićem i Eminom. 

#Sarajevo Reborn je segment projekta „Sunčana strana Federacije BiH 2019“, u kojem mladi bh. glumci, kostimirani u historijske ličnosti iz dva najznačajnija perioda bh. prošlosti, otomanskog i austrougarskog, defiliraju ulicama Sarajeva da bi, po uzoru na svjetske metropole, zabavili domaće i strane turiste i građane te ih na interaktivan i maštovit način upoznali s prošlošću zemlje i njenog glavnog grada.

Petero mladih glumica i glumaca iz različitih dijelova Bosne i Hercegovine utjelovilo je Isa-bega Ishakovića, utemeljitelja Sarajeva, Gazi Husrev–bega, njegovog drugog pravog osnivatelja, austrougarskog prestolonasljednika Franca Ferdinanda i njegovu suprugu Sofiju Čotek, zatim Gavrila Principa, člana kruga „Mlada Bosna“ koji je 1914. godine izvršio atentat na ovaj par, što je bio povod za početak Prvog svjetskog rata.

Njih petero su se u Mostaru susreli s čuvenim mostarskim pjesnikom Aleksom Šantićem (1868.–1924.) i Eminom, kojoj je posvetio jednu od najljepših ljubavnih pjesama. Zanimljivo je i da su za potrebe projekta #SarajevoReborn angažirani bh. kostimografi i krojači, koji su predano radili kako bi kreirali autentične kostime. Za autentičnu masku zaduženi su bh. maskeri i vizažisti, a svi okupljeni oko ideje da se i na ovakav način obogati ponuda kulturnog turizma. 

Istovremeno, cijelu sedmicu, od 18. do 26. oktobra, ispod Starog mosta građani Mostara, domaći i strani turisti imaju priliku pogledati video “Dobrodošli na 26. Sarajevo Film Festival”, s najzanimljivijim trenucima s prethodnih izdanja Festivala.

“Sunčana strana Federacije BiH 2019” je turističko-kulturni projekt koji zajednički realiziraju Obala Art Centar iz Sarajeva i agencija ''PRimera'' iz Mostara, a programi će se do kraja godine održavati u Sarajevu, Mostaru, Goraždu, Konjicu, Širokom Brijegu i Međugorju. Projekt sufinansira Federalno ministarstvo okoliša i turizma.  

Ulaz na sve projekcije i programske aktivnosti je besplatan.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.