MOSTAR

„U ime identiteta“ zajednička priča

Komad prema motivima zbirke eseja Amina Malufa režira Tanja Miletić-Oručević

S jučerašnje najave rada na novom djelu. M. Smajkić

M. Sm.

1.11.2019

„U ime identiteta“ nova je koprodukcijska predstava Narodnog pozorišta Mostar, Studija za izvedbene umjetnosti i Hrvatskog narodnog kazališta u Mostaru, koju će, prema motivima zbirke eseja libanonskog pisca Amina Malufa (Maalouf), režirati Tanja Miletić-Oručević.

Ona se na jučerašnjoj pres-konferenciji osvrnula na netipičnost ove predstave, koja se ogleda i u saradnji neovisnog sektora i institucionalne kulture.


Utjecaj na zajednicu

- To je u ovom slučaju zanimljivo spojeno, jer može donijeti blagodati i osuvremeniti pristup pozorišnoj predstavi koja nije samo umjetnički čin nego i utječe na društvenu zajednicu - rekla je Miletić-Oručević.

Dragan Komadina, dramaturg, govoreći o Malufu, koji je kršćanski Arapin, iznio je da je on većinu tekstova napisao na francuskom jeziku te je izdvojio simbolične razine zašto je važan kao autor, a onda i njegovo djelo.

Premijera u decembru

Čelni ljudi dva teatra u Mostaru Ivan Vukoja i Almir Mujkanović iskazali su zadovoljstvo zbog još jedne koprodukcijske predstave, čija se premijera očekuje u decembru.

U predstavi igraju Ajla Hamzić, Amela Kreso i Fatima Kazazić-Obad iz NP Mostar, Jelena Kordić-Kuret, Ivan Skoko i Ivo Krešić iz HNK Mostar te gostujući glumci Dražen Pavlović i Nedim Malkočević.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.