KONJIC

Didik: Mogao bih prodati i tonu meda

Pročitao sam desetine knjige, puno toga saznao o pč elama i onda kroz rad stjecao potrebno iskustvo

Didiku u pčelinjaku pomaže i sin. S. Džajić

Piše: S. Džajić

3.11.2019

Huso Didik je jedan od uspješnijih pčelara s područja Glavatičeva. Za pčelarstvo se počeo interesirati poslije rata, ali je tek 2007. godine, nakon što je otišao u penziju, krenuo ozbiljnije u ovoj posao. Na svome imanju ima stotinjak košnica i idealne uvjete.

Kvalitetan med

- Pčelarstvo zahtijeva puno rada i učenja. Pročitao sam desetine knjige iz ove oblasti, puno toga saznao o pčelama i onda kroz rad stjecao potrebno iskustvo.  

Ovo je moja velika ljubav i trenutno imam oko stotinu košnica i to je za moju porodicu sasvim dovoljno. Pomaže mi i sin Senadin, koji je, također, zavolio pčele, tako da je na njemu da nastavi ovaj posao - priča Didik.

Čista priroda i bogatstvo različitih biljnih vrsta na području Glavatičeva omogućavaju proizvodnju kvalitetnog meda.

Vremenske prilike

 U blizini pčelinjaka nalaze se livade, bjelogorična i crnogorična šuma, lipa... Sve što proizvede, proda na „kućnom pragu“. 

- Imam svoje stalne kupce koji dolaze s ovih prostora, zatim Sarajeva, Tuzle, Gračanice, Zenice. Također, dolaze i turisti koji posjećuju Glavatičevo, tako da i oni svrate i kupe med. Najbolja reklama je kad vam se kupac svake godine ponovo vrati. Tonu meda uvijek mogu prodati po dobroj cijeni - ističe Didik.

Dodaje da je protekla pčelarska sezona bila zadovoljavajuća, jer je u prosjeku imao 12 kilograma meda po košnici.

- Sve iznad 10 kilograma po košnici je uspjeh. Nekada je znalo biti i po 25 kilograma, ali, kao i u svakom drugom poslu, tako i u ovom, nikad ne znaš šta se može desiti,odnosno kakve će biti vremenske prilike, od kojih i zavisi paša pčela - kaže Didik.


Zlatne medalje

Porodica Didik je prije desetak dana na Međunarodnom sajmu pčelarstva „Tuzla 2019“ drugu godinu zaredom dobila zlatnu medalju za kvalitet svog livadskog meda.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.