MOSTAR

Žuljević: MUP HNK je devastiran i u sistemu koji nas treba čuvati, imamo anarhiju

Stanje sigurnosti nije dobro, a vladajuća koalicija u javnosti vrlo često iznosi elemente koji idu u prilog toj činjenici

Sa pressa poslanika SDP-a: Haos u stanju sigurnosti. M. Sm.

M. Sm./ Avaz.ba

21.11.2019

Klub poslanika Socijaldemokratske partije (SDP) u Skupštini Hercegovačko-neretvanskog kantona na današnjoj sjednici, na čijem je dnevnom redu informacija o stanju sigurnosti u HNK, zatražit će da se depolitizira policijska struktura i da se konačno pristupi imenovanju policijskih tijela u skladu sa zakonom.

Izjavio je to Aner Žuljević, jedan od poslanika u Skupštini HNK, na pres-konferenciji uoči današnjeg skupštinskog zasjedanja.

- Ne možemo pričati o ambijentu sigurnosti ako nam je MUP devastiran, ako je anarhija u sistemu koji treba da čuva ovu zajednicu od anarhije! Nema odgovarajućih odbora, nemamo komesara, ne postoji mogućnosti činovanja i imamo mlade policajce koji su odlukom legalizirani u smislu nošenja oružja i njihovih plaća. Znači, jedan potpuni haos u stanju sigurnosti, o tome se mora otvoreno razgovarati - istaknuo je Žuljević.

Iznio je kako u SDP-u ne žele da se priča o sigurnosti svede na odnos pozicije i opozicije, jer je to, kako je kazao, zajednička stvar svih nas.

- Stanje sigurnosti nije dobro, a vidjeli smo i da vladajuća koalicija u javnosti vrlo često iznese elemente koji idu u prilog toj činjenici, a potom dobijemo izvještaj u kojem Vlada prezentira stanje sigurnosti kao bajku - kazao je Žuljević.

Iz SDP-a su se osvrnuli i na izvještaj, odnosno ocjenu zdravstvenog stanja stanovništva HNK, što će se, također, naći na dnevnom redu današnje sjednice Skupštine HNK.

Kako je navela Vesna Saradžić, iz te informacije je evidentno da su u porastu maligna oboljenja, ali da nedostaju adekvatne mjere i posebno, kako je rekla, uzroci koji su do toga doveli.


Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.