HNK

MUP već godinu bez komesara!

Novog šefa policije čeka 1.110 predmeta, rekao Bevanda

S jučerašnje sjednice: Spominjani navijači, kamenovanja automobila, dileri. Ž. Miličević

Piše: M. Smajkić

22.11.2019


Stanje sigurnosti u Hercegovačko-neretvanskom kantonu u prvih devet mjeseci na zadovoljavajućem je nivou, pokazali su podaci iz evidencije Kantonalnog MUP-a. Ali, ta informacija, koja se jučer našla na dnevnom redu Skupštine HNK, koju je prezentirao Slađan Bevanda, resorni ministar, bila je povod i za sazivanje pres-konferencije Kluba poslanika SDP-a uoči zasjedanja.

Potpuni haos

Aner Žuljević, poslanik ove stranke, izjavio je da je MUP HNK devastiran i podsjetio da nema policijskog komesara, ali ni odgovarajućih odbora, te je ustvrdio da je potpuni haos u stanju sigurnosti. Bevanda je kazao da „nije MUP taj koji imenuje komesara, odbore i tijela“, da je odgovornost na Skupštini. On je podsjetio da MUP-u nedostaje 218 policijskih službenika, a na pitanje Vesne Saradžić iz SDP-a ko obavlja poslove, odgovorio je da niko ne radi te da 1.100 predmeta čeka komesara.


Spominjani su i navijači, kamenovanja automobila, slučajevi Davida Dragičevića, Dženana Memića i Lane Bijedić, pričalo se o ISIL-ovcima, dilerima, teroristima, „tempiranoj bombi“, a poslanik Slavko Bilić spomenuo je i „paravojnu formaciju neki dan u Mostaru“.


Morali djelovati

Na to je reagirao predsjedavajući Šerif Špago, koji je rekao da, iako to nije izneseno, pretpostavlja da se odnosi na 17. novembar, kada je obilježavanju godišnjice 4. korpusa Armije RBiH prisustvovao član Predsjedništva BiH Šefik Džaferović.

Pojedini portali objavili su da je „Džaferović postrojio muslimansku paravojnu formaciju“.

- Odlučno to demantiram! Činjenica je da je grupa mladića bila obučena u uniforme, a nije zabranjeno nositi maskirne, lovačke i druge uniforme. Tu su glavni tužilac Zdenko Kovač i ministar Bevanda i ako je riječ o paravojnoj formaciji, onda su oni morali djelovati i pohapsiti ih - upozorio je Špago.


Maligna oboljenja

Na koncu je informacija o stanju sigurnosti usvojena većinom glasova bez ikakvog zaključka. Kako je izneseno, zadužen je Kolegij skupštine da za narednu sjednicu pripremi zaključak.

Usvojen je i izvještaj o radu Kantonalnog tužilaštva i Kantonalnog suda, a raspravljalo se i o ocjeni zdravstvenog stanja stanovništva HNK. Iz te informacije vidljivo je da su u porastu slučajevi malignih oboljenja u HNK.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.