MOSTAR Počela realizacija kreditnih sredstava Saud ijskog fonda

Javni poziv za gradnju Pedijatrije na Bijelom Brijegu

SKB će dobiti 19,2 miliona KM, KB „Dr. Safet Mujić“ 9,6 miliona KM te tri miliona Opća bolnica Konjic

M. SMAJKIĆ
23.11.2019 13:15

Izgled buduće Klinike za dječije bolesti

Foto: M. Smajkić

U Hercegovačko-neretvanskom kantonu, nakon brojnih peripetija i zavrzlama, otpočela je realizacija sporazuma „Modernizacija zdravstvenih ustanova na području HNK“.

Riječ je o kreditnom zaduženju Kantona kod Saudijskog fonda za razvoj za tri bolnice, i to u iznosu od 32 miliona KM.

Novi objekt

Prema tom sporazumu, 60 posto, odnosno 19,2 miliona KM, pripast će Sveučilišnoj kliničkoj bolnici (SKB) Mostar. Taj novac predviđen je za gradnju novog objekta Pedijatrije. 

Kantonalna bolnica „Dr. Safet Mujić“ od ovog će iznosa dobiti 30 posto, odnosno 9,6 miliona KM, koje će utrošiti za opremanje novog objekta u kojem je smješten Odjel za ginekologiju, pedijatriju i neonatologiju, a za koji su potrebni oprema za dvije operacione sale, CT uređaj i druga oprema.

Također, dio sredstava utrošit će, kako je to planirano, na gradnju novog Urgentnog bloka.

Najbolji uvjeti

Na koncu, 10 posto ili 3,2 miliona dobit će Opća bolnica Konjic, a novac je potreban za nabavku opreme. 

Iz Vlade HNK jučer je saopćeno da je objavljen međunarodni javni poziv za prikupljanjem ponuda za gradnju zgrade Klinike za dječije bolesti SKB-a Mostar.

- To je životno bitan projekt, čijom konačnom provedbom osiguravamo najbolje moguće uvjete za svaki oblik potrebne medicinske skrbi za najranjivije među nama, za one na koje smo najosjetljiviji,  našu djecu. Tu nema, niti smije biti, političke dimenzije -  izjavio je Nevenko Herceg, premijer HNK.

Komentari

NA VRH