MOSTAR

Turistička zajednica HNK bilježi snažan iskorak u brendiranju Hercegovine

"RiTour" je projekt valorizacije kulturne i prirodne baštine kroz prekograničnu saradnju urbanih turističkih destinacija na kraškim rijekama jadranskog bazena

Piše: M. Sm./ Avaz.ba

28.11.2019

Sa pressa danas: Uspješno završili "RiTour". M. Sm.

Da je Turistička zajednica Hercegovačko-neretvanskog kantona napravila snažan iskorak u brendiranju Mostara, ali i drugih hercegovačkih mjesta, pogotovo u daljnjem pozicioniranju ovih destinacija na međunarodnoj turističkoj mapi, govore rezultati brojnih projekata koje su realizirali, ali i koje namjeravaju provoditi.

Jedan on onih koji je ispunio svoje zacrtane ciljeve, kako je to istaknuto na današnjoj pres-konferenciji, jeste projekt "RiTour - Valorizacija kulturne i prirodne baštine kroz prekograničnu saradnju urbanih turističkih destinacija na kraškim rijekama jadranskog bazena". 

Projekt težak 98.000 eura, čije je provođenje započelo prije dvije godine, ulazi u završnicu, a u okviru njega je na prvom mjestu istaknuta promocija rijeke Bune kao istinskog hercegovačkog bisera te zaštita mekousne pastrmke.

Kako je kazao Ramiz Bašić, viši turistički saradnik TZHNK, revitalizirano je i izletište Bare upravo na rijeci Buni, koje je obogaćeno ribarskom platformom, a urađena je i ribarska staza u dužini od 400 metara.

- Na taj način su unaprijeđeni uvjeti za razvoj sportsko-rekreativnog turizma i revitalizaciju kulturne baštine s obzirom na to da se ribarska staza nalazi u historijskom dijelu Blagaja. Također, rekonstruirana je staza prema Stjepan-gradu i postavljena zaštitna ograda, a bit će urađeni i informativni paneli - kazao je Bašić.

Semir Temim, zamjenik direktora TZHNK, najavio je čak četiri nova projekta, koji će se, kao i "RiTour", provoditi u saradnji sa partnerima iz Hrvatske i Crne Gore, u okviru IPA programa prekongranične saradnje.

Tako će TZHNK povući sredstva od skoro 800.000 eura za projekt "Zaštita podvodne baštine kroz njenu digitalizaciju i valorizaciju", gdje je naglasak, kako je kazao Temim, na razvoju održivog ronilačkog turizma u saradnji sa mostarskim i hercegovačkim ronilačkim klubovima. Drugi projekt pod nazivom "Istraži prekograničnu biološku raznolikost vode", u okviru kojeg će, prema Temimovim riječima, biti izgrađena turistička infrastruktura, ponajviše na platou ispod Starog mosta.

- Realizacija projekata "Osnaži Mediteran za SMART turizam" i "Valorizacija kulturne baštine turističkih destinacija Mostar i Podgorica" je otpočela. Uvezujemo Mostar i Podgoricu i očekujemo da ćemo promovirati novu ponudu, odnosno rutu koja će povezati ova dva odredišta - istaknuo je Temim.

Osvrnuo se i na nedavno priznanje uglednog "National Geographica", koji je Mostar svrstao na listu top-turističkih destinacija za 2020. godinu, kazavši da je to svojevrsna obaveza ne samo za TZHNK, već i za sve strukture Grada Mostara.

Naglasio je da je Mostar prestao biti jednodnevna turistička destinacija, pogotovo da su se u tom pogledu, kako je naveo, „stvari promijenile ulaskom autoputa kod Međugorja“.

- Svjetska turistička organizacija govori da smo jedna od najbrže rastućih destinacija u svijetu, gdje se broj dolazaka i noćenja povećava za 10 do 12 posto - kazao je Temim.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.