INTERVJU

Tokom sedam decenija postojanja dali nemjerljiv značaj za državu

Ovo je najbolja sezona u posljednjih 30 godina, jer ćemo imati pet premijera, Međunarodni festival komedije „Mostarska liska“, manifestaciju „Mostarsko ljeto“ i druge značajne sadržaje

Mujkanović: Više nemamo dugova prema bilo kome. M. Smajkić

Piše: M. Smajkić

30.11.2019

U Narodnom pozorištu Mostar (NPM), najstarijoj ustanovi kulture u Hercegovini, večeras će započeti obilježavanje velikog jubileja, 70 godina postojanja.

Zbog društveno-političkog konteksta u kojem se dešava, kako nam kaže Almir Mujkanović, direktor NPM-a, ovaj jubilej ima još veći značaj i zato su ga odlučili obilježiti nizom događaja tokom cijele 2019./2020. pozorišne sezone.

- Samo iz razloga što je na 29. novembar prije 70 godina odigrana prva predstava, mi ćemo upravo na taj dan organizirati, uvjetno rečeno, centralni događaj, a to je retrospektivna izložba promotivnih materijala, fotografija i drugih akata iz pedesetih i šezdesetih godina prošlog stoljeća koju je pripremio kolega Emir Spahić, te predstavu „Što te nema“ Marijane Aracki u režiji Erola Kadića uz besplatan ulaz i posjete učenika nekoliko osnovnih škola.

U drugom dijelu sezone imat ćemo niz predstava uz besplatan ulaz, izložbe historijskih materijala iz sedamdesetih i osamdesetih godina te možda i najvažnije, promociju nove monografije Narodnog pozorišta koja je već pri kraju - otkriva Mujkanović.

Koliko Vas kao direktora pozorišne kuće ovaj jubilej čini ponosnim?

- U bosanskohercegovačkim okvirima, Narodno pozorište Mostar je velika ustanova duge tradicije i od nemjerljivog značaja za cijelu državu, kako danas tako i kroz sedam decenija svoga postojanja. Ta činjenica je dovoljan razlog za osjećaj, u prvom planu odgovornosti, a potom i časti što sam tu gdje jesam.

Bliži se kraj kalendarske godine. Šta je obilježilo 2019. godinu?

- U pozorištu radije brojimo sezone nego godine, tako da je u umjetničkom smislu ovo najbolja sezona u posljednjih 30 godina jer ćemo imati pet premijera, Međunarodni festival komedije „Mostarska liska“, zatim manifestaciju „Mostarsko ljeto“ i druge značajne sadržaje. Kao menadžera kuće najviše me raduje činjenica da pozorište više nema dugova prema bilo kome te da smo se okrenuli jačanju kadrovskih i tehničkih kapaciteta kako bismo se što snažnije pozicionirali na kulturnoj mapi Bosne i Hercegovine.

Najzahtjevniji projekt koji planirate realizirati u 2020. godini je... 

- To je bez dvojbe „Mostarska liska“. 





Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.