ZDRAVSTVO

Doktorica Berberović, nominirana za "Hercegovku godine", poznata je po borbi za prava radnika u zdravstvu

Danas je teško pokrenuti bilo kakve promjene, a posebno u državi gdje su zakoni nedorečeni i puno toga nije jasno definirano

Doktorica Marina Berberović. Facebook

Piše: N. C./ Avaz.ba

3.12.2019

Marina Berberović, specijalista za urgentunu medicinu u Sveučilišnoj kliničkoj bolnici u Mostaru, ove godine nominirana je za „Hercegovku godine“ u kategoriji zdravstvo. Nedavno su završile nominacije za izbor “Hercegovka godine”, kojeg po prvi put organizira udruga “Male Melodije” iz Mostara po ideji Daniele Škegro.

Doktorica Berberović poznata je po porbi za prava i status zdravstvenih radinika, u prvom redu doktora, a od decembra 2018. godine obnaša i funkciju predsjednice Strukovnog sindikata doktora medicine i stomatologije u HNK.

Nominacija za „Hercegovku godine“ bila je povod za razgovor s doktoricom Berberović. Marina je za „Avaz“ govorila o aktuelnoj nominaciji, o zdravstvu u BiH i HNK-u, o statusu liječnika te na koncu i o odlasku doktora i zdravstvenih radnika iz BiH u zemlje Zapada.

Doktorica Berberović istakala je da je njena borba za prava radnika jedan od osnovnih razloga za nominaciju za „Hercegovku godine“.

- Iako sam liječnik po zanimanju i nominirana sam u kategoriji zdravstva, za moju nominaciju je zaslužna borba za prava radnika, u ovome slučaju doktora i posebno mi je drago što je to razlog nominacije. Danas je jako teško pokrenuti bilo kakve promjene, a posebno borbu za bolji status radnika. Zbog toga mi je drago da je to moje zalaganje prepoznato – rekla je Berbrović.

Također, doktorica je istakla da bi eventualo osvajanje ove titule bilo značajno ne samo za nju, već i za ostale radnike jer bi to bila promocija borbe i putokaz radnicima iz drugih sektora da slijede primjer zdravstvenih radnika HNK.

Doktorica Sveučilišne bolnice istakla je kako zdravstvo mora funkcionirati jer svi trebamo kvalitetan zdravstveni sistem.

- Zdravstvo je, nažalost, još uvijek neriješeno pitanje u BiH. Nedostatak kadra predstavlja problem, veoma kvalitetni radnici odlaze, a ovi koji ostaju teško stižu odgovoriti na sve potrebe pacijenata. O pojedinim listama čekanja ili nedostatku opreme ne treba ni govoriti, a bojim se da će, ako se stvari ne krenu mijenjati, stanje biti i gore. Potrebe pacijenata su sve veće i krajnje je vrijeme da se o istim govori, kao i problemi s kojima se djelatnici susreću te da se sprovede kvalitetna reforma zdravstvenog sistema – kazala je Berberović.

O statusu zdravstvenih radnik i doktora u BiH, Marina je kazala da su verbalni napadi postali svakodnevica te da su sve češći i fizički obračuni s doktorima i drugim radnicima u zdravstvu.

- Nisam subjektivna kada kažem da radnici u zdravstvu danas nisu cijenjeni. Dokaze za to imate svakodnevno u medijima. Stanje je takvo da nas društvo prisiljava da sve manje radimo svoj posao onako kako smo naučili da treba, medicinski ispravno, a sve više ispunjavamo želje pacijenata koje nisu opravdane. Zdravstvo jeste naš posao, ali nismo dužni trpiti napade i psovke jer odbijemo uraditi nešto što nije opravdano – dodala je Berberović.

Također, ona je navela da zdravstveni radnici obavljaju odgovoran posao koji ne trpi greške te da za svoj rad nisu dovoljno plaćeni, to jeste, potplaćeni su.

Marina je za „Avaz“ ispričala i svoje iskustvo u borbi s komplikovanim sistemom i o tome koliko je važno biti ustrajan i aktivan u borbi za promjene i poboljšanja.

- Danas je teško pokrenuti bilo kakve promjene, a posebno u državi gdje su zakoni nedorečeni i puno toga nije jasno definirano. Mi smo pokrenuli promjene nakon 10 pasivnih godina tokom kojih nije bilo nikakvog napretka. Sigurna sam da to nećemo dopustiti nikada više. Također, se nadam da su i odgovorni shvatili koliko ove naše promjene doprinose kvalitetnijem zdravstvu. Doktori sada vide da je bolje sutra moguće u BiH i odlazak je skoro pa zaustavljen. Finansijsko pitanje je trenutno dijelom riješeno, a sada na red dolaze ostale stvari koje doprinose boljem statusu i većem zadovoljstvu radnika – istakla je ova uspješna Mostarka.

Na kraju, doktorica Marina je izrazila nadu da će Strukovni sindikat doktora biti uzor ostalim sindikatima kao i pokretač promjena u borbi za zajednička prava. Promjene nabolje su moguće, potrebno ih je samo željeti pokrenuti!


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.