BOSNA I HERCEGOVINA Građanska inicijativa "Jer nas se tiče"

U Mostaru odlagalište i dalje blokirano, sve više smeća na ulicama

Mještani i aktivisti upozoravaju kako odlagalište od početka godine nema niti jedan validan dokument na osnovu kojeg može raditi

Fena

Smeće na ulicama Mostara

Foto: Fena


Peti dan traje blokada odlagališta komunalnog otpada "Uborak" kod Mostara, zbog čega komunalna preduzeća nemaju gdje odlagati smeće. Kontejneri su odavno već puni i sve je više smeća na mostarskim ulicama.

Mještani okolnih naselja i aktivisti Građanske inicijative "Jer nas se tiče" navedeno odlagalište drže u blokadi od srijede, 4. decembra. 

Mještani i aktivisti koji blokiraju istovar smeća upozoravaju kako odlagalište od početka godine nema niti jedan validan dokument na osnovu kojeg može raditi. 

Tvrde kako odlagalište na ''Uborku'' ne ugrožava samo stanovništvo okolnih naselja, već sve građane Mostara, kao i stanovnike doline Neretve, sve do Jadranskog mora. 

Oni traže sanaciju odlagališta i njegovo premještanje na novu lokaciju. 

Glavna savjetnica Grada Mostara Radmila Komadina u srijedu je izjavila kako je posao oko nalaženja lokacije za novu deponiju skup i dugotrajan, a sve to ne može se obaviti bez odluke Gradskog vijeća Mostara, koje, kao što je poznato, ne postoji od 2012. godine. 

Dodala je da su u novembru predstavnici Grada Mostara održali sastanak u Federalnom ministarstvu okoliša i turizma na kojem je dogovoreno da se zbog javnog interesa otpad nastavi deponirati na lokalitetu ''Uborak'', iako je deponiju istekla okolišna dozvola.

Više o:

Mostar Uborak
NA VRH

Komentari

Podijeli članak na