HNK

Bez lijepljenja markice u knjižice, kupovina samo preko pošte ili banke

Ne postoji rok za izdavanje elektronskih zdravstvenih iskaznica i njihova cijena od jedne KM je nepromijenjena, kaže Ban

Iz područnog ureda u Mostaru: Kupovina od sutra. M. Smajkić

Piše: M. Smajkić / Avaz.ba

15.12.2019

Iz Zavoda zdravstvenog osiguranja Hercegovačko-neretvanskog kantona su obznanili da će u ponedjeljak, 16. decembra, započeti redovna distribucija premije osiguranja za 2020. godinu.

Izdavanje knjižica

Riječ je o popularno zvanoj markici, koju do 1. marta 2020. godine po cijeni od 20 KM mogu kupiti sve punoljetne osigurane osobe koje posjeduju zdravstvenu iskaznicu. 

Djeca do navršenih 18 godina oslobođena su plaćanja participacije, odnosno kupovine premije osiguranja kao zamjene. Inače, kupovinom markice osigurane osobe oslobođene su plaćanja participacije za 134 zdravstvene usluge.


Ban: Participacija za 134 usluge. M. Smajkić

Kako nam je pojasnila Alenka Ban, portparol ZZO-a HNK, zbog činjenice da su u Zavodu od 1. aprila otpočeli s izdavanjem elektronskih zdravstvenih knjižica, markice će od sada biti evidentirane u informacijski sistem ZZO-a te će na taj način biti vidljive ugovornim zdravstvenim ustanovama.

Ista cijena

- Dakle, nema više lijepljenja markica u zdravstvene knjižice, a i kupovina premije će se isključivo, umjesto u područnim uredima Zavoda, obavljati preko pošte ili banke - rekla nam je Ban. 

Odbacila je, također, sve češće špekulacije da će elektronske knjižice od 1. januara 2020. godine koštati 30 KM.

- Ne postoji rok za izdavanje elektronskih zdravstvenih iskaznica i njihova cijena od jedne KM je nepromijenjena. E-knjižica nije obaveza za osiguranike, jer prema Pravilniku koji je izdalo Federalno ministarstvo zdravstva osiguranicima je ostavljena mogućnost koju će, zapravo, knjižicu imati - pojasnila je Ban.

Od 1. marta 2020. godine premiju osiguranja mogu kupiti prvoprijavljeni, odnosno osobe koje nisu bile prijavljene na zdravstveno osiguranje u periodu redovne distribucije i to najkasnije 30 dana od dana prijave u Poreznu upravu.


Dostava dokaza o uplati

Uplata markice za 2020. godinu vrši se isključivo kod organizacija za obavljanje platnog prometa (pošta, banka). Dokaz o izvršenoj uplati markice osiguranik je dužan dostaviti najbližem područnom uredu Zavoda radi evidentiranja u sistem. Također, to je moguće učiniti i preko službene stranice Zavoda. 


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.