MOSTAR

Radnici „Aluminija“ poručili da su spremni izaći na ulicu

Piše: M. Sm. / Avaz.ba

16.12.2019

Protesti ispred "Aluminija" u Mostaru. M. Sm.

Radnici „Aluminija“, njih nešto više od 350, zajedno s nekolicinom bivših koji su ljetos proglašeni tehnološkim viškom, okupili su se jutros pred ulazom u ovaj nekadašnji gigant, gdje mirno protestiraju. 

Na ovaj čin su se odlučili zbog sjednice Nadzornog odbora, koja je u toku, a na kojoj bi se trebala donijeti odluka o prihvatanju nove, korigirane ponude izraelsko-kineskog konzorcija. 

Radnici „Aluminija“ traže da se nova ponuda prihvati, jer, kako su poručili, ne žele ići na biro. 

- Ako u toj ponudi, kako smo dobili informacije, nema zahtjeva za subvencioniranje električne energije i ako je to jedina ponuda, onda bi trebala biti prihvaćena. Jer mi ne želimo da se firma ugasi u potpunosti i zaključa - kazala je Tanja Jovanović, jedna od radnica. 

Podsjetila je na to da su u Vladi FBiH prethodnu ponudu ovog konzorcija odbili upravo zbog zahtjeva za subvencioniranje električne energije. 

- Sada toga nema i u prvoj fazi bi se pokrenula ljevaonica. Mi želimo raditi, jer tržište rada je neumoljivo i ne možemo očekivati da ćemo naći drugi posao. Ako se ne prihvati ova ponuda, mi izlazimo na ulice - rekla je ona. 

Nova ponuda, kako se čulo među radnicima, predviđa ulaganje u iznosu od tri miliona KM i posao za 180 radnika u prvoj fazi koji bi imali plaće 1.500 KM. Radnici će ostati u krugu preduzeća sve dok ne bude okončana sjednica Nadzornog odbora. 



Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.