MOSTAR

Šerif Špago: Dogovoreno je da se nacrt budžeta ostavi za vanrednu sjednicu

Najvažnije je da dobro stojimo finansijski

Sjednica Skupštine HNK. M. Sm.

Piše: M. Sm. / Avaz.ba

17.12.2019

Sjednica Skupštine Hercegovačko-neretvanskog kantona, umjesto u 13 sati, počela je sat kasnije, jer su uoči zasjedanja vođene konsultacije o tome treba li se nacrt budžeta za 2020. godinu naći na dnevnom redu današnje sjednice. 

Kako je pojasnio Šerif Špago, predsjedavajući Skupštine HNK, ipak je dogovoreno da se nacrt budžeta ostavi za vanrednu sjednicu koja će biti održana u petak te će se zastupnici danas izjašnjavati o izmjenama i dopunama budžeta za 2019. godinu u iznosu od 242,4 miliona maraka, što je suficit od skoro 20 miliona KM. 

Nevenko Herceg, premijer HNK, uputio je izvinjenje zastupnicima što su ovaj dokument kasno dobili u svojim materijalima. Pojasnio je da je i njegov prijedlog bio da se o nacrtu budžeta danas ne raspravlja da bi zastupnici imali dovoljno vremena za pripremu. 



Sjednica Skupštine HNK. M. Sm.

- Najvažnije je da dobro stojimo finansijski. Pokazalo se da da smo stabilizirali javne finansije, imamo proračunski suficit, on je rezultat prije svega dobrog planiranja s jedne strane, a s druge rezultat određenih ušteda i racionalnog planiranja. Višak sredstava smo usmjerili prema razvojno socijalnim i infrastrukturnim projektima naših općina i gradova, obrazovnim, kulturnim, privrednim i drugim ustanovama Kantona - rekao je Herceg. 

Amer Žuljević, zastupnik SDP-a, naveo je da "ova vlada smatra da je ovo isključivo njihov novac i da im trebaju gimnastičarki u Skupštini koji će podići ruke za 240 miliona KM''.  

U sličnom tonu je govorio i Slaven Raguž, zastupnik HRS-a, koji se posebno osvrnuo na činjenicu da su im materijali za današnju sjednicu kasno dostavljeni.  

- To je dokaz da vladajuće strukture smatraju cijeli Kanton privatnim vlasništvom i da nas smatraju nužnim zlom te da imamo protokolarnu dužnost dizanja ruku - kazao je Žuljević.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.