SKUPŠTINA HNK

Za boračku populaciju više novca u 2020. godini

Kantonalna vlada utvrdila prijedlog budžeta težak 240,2 miliona KM

Vanredna sjednica bit će održana danas. M. Smajkić

Piše: M. Smajkić

30.12.2019

Zastupnici u Skupštini Hercegovačko-neretvanskog kantona će danas, 30. decembra, na vanrednoj sjednici raspravljati o Prijedlogu budžeta za 2020.godinu. Ovaj dokument u iznosu od 240,2 miliona KM prije nekoliko dana utvrđen je na sjednici Vlade HNK.

Tako više od polovine ovih sredstava, skoro 60 posto, ide na plaće budžetskih korisnika, a uz Univerzitet „Džemal Bijedić“ i Sveučilište u Mostaru, čiji će grant u narednoj godini biti uvećan za pet posto, dio „kolača“ će pripasti i boračkoj populaciji.


Uvećana stavka

Preciznije, kako nam je potvrđeno, za 300.000 KM odnosno 15 posto uvećana je stavka na dopunskim pravima boraca te će u 2020. godini za tu namjenu na raspolaganju biti dva miliona KM.

Na dnevnom redu sjednice Skupštine je i rebalans budžeta Zavoda zdravstvenog osiguranja (ZZO) za ovu godinu u iznosu od 141,8 miliona KM, kao i prijedlog finansijskog plana ove ustanove za 2020., koji je težak 148,2 miliona KM.

Jednokratna pomoć

Direktor ZZO-a Rade Bošnjak iznio je da je ostvaren pozitivan finansijski rezultat u iznosu od 12,8 miliona KM, od čega će 9,2 miliona biti transferirano zdravstvenim ustanovama kao jednokratna novčana pomoć, a ostatak prenesen u narednu godinu.

Za presude 1,7 miliona KM

U Vladi HNK prekjučer su bili izdašni pa su na osnovu zaključenih ugovora za pravosnažne sudske presude uplatili 1,7 miliona KM. Riječ je uglavnom o tužbama prosvjetara.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.