MOSTAR

Narodno pozorište godinu započelo novim projektom

Ljubitelji pozorišne umjetnosti već u subotu, 11. januara, mogu pogledati predstavu „Identitluk“

S probe: Komad postavlja Alma Lapajne. M. Smajkić

Piše: M. Smajkić

6.1.2020

U Narodnom pozorištu Mostar (NPM), najstarijoj teatarskoj instituciji u Hercegovini, u 2020. godinu su zakoračili novim projektom. 

Riječ je o predstavi „Huzur“, koju će, prema istoimenom romanu Martine Mlinarević, a u dramatizaciji Adnana Lugonića, na scenu postaviti slovenska rediteljica Alma Lapajne.

Radost i mir

Roman „Huzur“ donosi priču o borbi i suočavanju s najtežim ljudskim strahovima, ali i o radosti i miru kao konačnom cilju.

Kako su naveli iz NPM-a, jutros su započele čitaće probe za predstavu „Huzur“,  a u glumačkoj postavi su Fatima Kazazić-Obad, Emir Sejfić, Emir Spahić, Šerif Aljić, Goran Lozo, Amela Kreso, Jasmin Krpo i Vedran Vilogorac.

Inače, u NPM-u su za januar pripremili bogat repertoar, pa ljubitelji pozorišne umjetnosti već u subotu, 11. januara, mogu pogledati predstavu „Identitluk“.

To je prva repriza ovog komada nastalog prema motivima djela Amina Malufa (Maalouf), u režiji Tanje Miletić-Oručević i koja je rađena  u koprodukciji NPM-a i Studija za izvedbene umjetnosti iz Mostara. Ovo ostvarenje će biti izvedeno i na sceni HNK 16. i 22. januara.

Vlastita produkcija

Tokom januara u oba mostarska teatra bit će izvedene predstave iz njihove vlastite produkcije. U NPM-u su to „Alfa Beta“ i „Neće biti smak svijeta“, čija je izvedba planirana za 17., odnosno 25. januar.

U HNK Mostar 9. i 10. januara na repertoaru je predstava „O ljubavi“, a 17. januara je predviđena izvedba komada „Kraljevo“. Za kraj mjeseca, 30. anuara, u HNK je predstava „'Ajmo na fuka“.


Koncert i gostovanje

U HNK će 18. januara biti održan koncert Sanela Marića i Darija Lukića, a 23. bit će izvedena gostujuća predstava „Igra u dvoje“ glumačke družine „Histrion“, koju je režirala Saša Broz, a u kojoj igraju Janko Popović Volarić i Dora Fišter Toš.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.