AKTUELNO

Iz Mostara poslane poruke mira, ljubavi i radosti

Piše: M. Sm. / Avaz.ba

8.1.2020

Božićni prijem - Avaz
Božićni prijem - Avaz
Božićni prijem - Avaz
Božićni prijem - Avaz
Božićni prijem - Avaz
+6

U galeriji Kraljice Katarine Kosače večeras je u Mostaru, u organizaciji Eparhije zahumsko-hercegovačke i primorske, Crkvene opštine Mostar te SPKD „Prosvjeta“ i SPKUD „Gusle“, održan tradicionalni božićni prijem.  

Prijemu, koji se već 14 godina zaredom održava u Mostaru, prisustvovali su predstavnici svih vjerskih zajednica te brojne zvanice iz javnog, političkog i kulturnog života najvećeg grada na Neretvi, ali i međunarodne zajednice.  

U ime vladike zahumsko-hercegovačkog i primorskog Dimitrija, kao i pravoslavne zajednice te u svoje lično, kao domaćin, prisutnima se obratio Radivoje Krulj, mostarski paroh i starješina Saborne crkve u Mostaru

Krulj je, između ostalog, poručio da „nijedna od naših duhovnih tradicija nema smisla bez praštanja i saosjećanja“. 

- Jednog ne može biti bez drugog, a bez opraštanja, bez shvatanja da smo potencijalno jednako zli i grešni, kao i svi ljudi, nema ni saosjećanja. A ako nema saosjećanja, onda je lažna naša vjera i svedena je na ispraznu tradiciju, tradiciju bez istinske radosti koja grije ljudska srca. Naša je želja, dragi ljudi, da večeras ovdje bude što manje tradicije, a što više istinske radosti – kazao je Krulj. 

Također, na prijemu su čestitke povodom Božića te poruke mira i ljubavi uputili don Željko Majić, generalni vikar Mostarsko-duvanjske i Trebinjsko-mrkanjske biskupije, hafiz Aid ef. Tulek, direktor Karađoz-begove medrese, kao izaslanik mostarskog muftije, Sara Romano-Vujinović, predsjednica Jevrejske općine Mostar, te Bernard Mikulić u ime Evangelističke crkve u Mostaru. 

Sanja Bjelica-Šagovnović, v. d. predsjednika „Prosvjete“, naglasila je da su božićni prijem, kao i koncert koji je, također, večeras priređen, a na kojem je nastupio poznati umjetnik Slobodan Trkulja, organizirani i u znaku proslave 800 godina Eparhije zahumsko-hercegovačke i primorske. 

- Želimo na dostojanstven način obilježiti naš Božić i radost božićnih praznika podijeliti s našim komšijama svih vjera i nacija - istakla je Bjelica-Šagovnović.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.