PROJEKTI Uloženo 100 miliona, posao nije gotov

Prečistač otpadnih voda u Mostaru i dalje na probi

Testna faza trebala je biti završena prije tri godine <105> Nema natrag, kaže Puljić

M. Smajkić / Avaz.ba
18.01.2020 20:48

Prečistač: Radi sa 35 posto kapaciteta

Foto: Avaz

Priča o mostarskim kolektorima i prečistaču otpadnih voda je slučaj bez kraja.

S jedne strane, ovo postrojenje otpadnih voda, koje je prije više od tri godine trebalo raditi u punom kapacitetu, i dalje u testnoj fazi, dok lijevoobalni kolektor nije završen. Tu je i afera „Mostarski mulj“, na koju još nije stavljena tačka.

Krivično djelo

U Tužilaštvu HNK su nam potvrdili da i dalje provode istragu protiv pet osoba za koje postoji osnovana sumnja da su počinile krivično djelo iz oblasti onečišćenja okoliša.

Iako prečistač trenutno radi sa svega 35 posto kapaciteta, za Milu Puljića, direktora mostarskog „Vodovoda“, koje privremeno upravlja tim postrojenjem, dileme nema.

- Nema natrag. Imamo redovni inspekcijski nadzor, zbog kojekakvih nedobronamjernih udruga, ali sve je transparentno i postrojenje funkcionira – kaže on.

  • Puljić: Nedobronamjerna saopćenja
    Puljić: Nedobronamjerna saopćenja Foto: Avaz

Mulj, koji se deponira unutar postrojenja, tvrdi Puljić, nije prijetnja za stanovništvo.

- To je, prema dosadašnjim nalazima, bezopasni mulj i iako u krugu postrojenja imamo još kapaciteta za deponiranje, on će biti odvezen na adekvatno mjesto - rekao je Puljić.

U prečistač je, prema dostupnim informacijama, uloženo 25 miliona KM, a s kolektorskom mrežom iznos je premašio 130 miliona KM.

Otvorena pitanja

Marin Bago iz Mreže NVO „Naše društvo“ kaže da raspolažu informacijama kako je projekt koštao 180 miliona KM.

  • Bago: Ko će vratiti novac
    Bago: Ko će vratiti novac Foto: Avaz

- Znači, novac je potrošen i sad nam uzimaju iz budžeta. Iako je projekt davno trebao biti završen, prečistač radi sa 35 posto kapaciteta. Ko će vratiti taj novac, gdje je nadzor, šta se uopće dogodilo, ko će odgovarati, kako ćemo završiti projekt? Sve su to otvorena pitanja na koja neko mora odgovoriti - naveo je Bago.

Komentari

NA VRH