MOSTAR S ciljem očuvanja tradicije pokrenuli školu skokova

Najmlađi će s najboljim učiteljima šampionima vježbati izvedbu „laste“

Za dvije, tri godine grupa starijih će biti spremna za Stari most, kaže Listo

M. Smajkić
20.01.2020 06:40

Prvog dana polaznicima su podršku dali Drljević, Balić, Listo

Foto: M. Smajkić

Više od 30 mališana postali su članovi „Juniora“, ogranka Kluba skakača u vodu „Mostari“, koji će kroz redovne treninge u Gradskoj banji učiti tehnike tradicionalnih mostarskih skokova.

Kroz školu skokova, koja je preksinoć, zvnično otpočela s radom, imat će najbolje učitelje, mostarske šampione, predvođene Lorensom Listom, koji se ljetos nakon 13.pobjede oprostio od takmičenja.

Prema njegovim riječima, u Klubu su  već duži niz godina planirali pokretanje ove škole.

Izostala podrška

- Nekakav interni dogovor je bio da se u tu priču uključim aktivnije kad prestanem s takmičenjem i da, zapravo, zvanično otpočnemo taj projekt. Evo, krenuli smo punom parom, nije bilo lako i jednostavno, jer nismo naišli na razumijevanje i podršku gradskih i drugih institucija kako bismo sve ovo realizirali, prije svega, finansijski, jer, morali smo napraviti skakaonicu - ističe Listo.

  • Mališani uče tehnike mostarskih skokova
    Mališani uče tehnike mostarskih skokova Foto: M. Smajkić

Uz male polaznike, uzrasta do 12 godina, kako je rekao, imaju i veću grupu mladića od 16 i 17 godina, koji će, naglasio je, za dvije do tri godine biti spremni izvoditi skokove sa Starog mosta u obje discipline i na noge i na glavu, odnosno, čuvenu mostarsku „lastu“.

Istinska sreća

Na prvom treningu Listi su pomagali, također, šampioni Samir i Ermin Zukanović, ali i predsjednik Kluba Semir Drljević Lovac. Kako je naglasio, istinska je sreća da su šampioni pokrenuli ovu školu kako bi tradicija mostarskih skokova bila održana.

Zvaničnom početku rada škole prisustvovao je i Emir Balić, legendarna mostarska „lasta“. 

- Ovu školu smo trebali pokrenuti prije 60 godina, jer, vjerujte da bismo do danas, sigurno, imali olimpijske pobjednike u figurativnim skokovima - kazao je Balić.

Besplatni treninzi

Klubu je za ovu školu ususret izašao Sportski savez Grada Mostara koji im je omogućio treninge u Gradskoj banji, a koji će biti održavani dva puta sedmično. Škola skokova je, inače, besplatna.

Komentari

NA VRH