MOSTAR

Najmlađi će s najboljim učiteljima šampionima vježbati izvedbu „laste“

Za dvije, tri godine grupa starijih će biti spremna za Stari most, kaže Listo

Prvog dana polaznicima su podršku dali Drljević, Balić, Listo. M. Smajkić

Piše: M. Smajkić

20.1.2020

Više od 30 mališana postali su članovi „Juniora“, ogranka Kluba skakača u vodu „Mostari“, koji će kroz redovne treninge u Gradskoj banji učiti tehnike tradicionalnih mostarskih skokova.

Kroz školu skokova, koja je preksinoć, zvnično otpočela s radom, imat će najbolje učitelje, mostarske šampione, predvođene Lorensom Listom, koji se ljetos nakon 13.pobjede oprostio od takmičenja.

Prema njegovim riječima, u Klubu su  već duži niz godina planirali pokretanje ove škole.

Izostala podrška

- Nekakav interni dogovor je bio da se u tu priču uključim aktivnije kad prestanem s takmičenjem i da, zapravo, zvanično otpočnemo taj projekt. Evo, krenuli smo punom parom, nije bilo lako i jednostavno, jer nismo naišli na razumijevanje i podršku gradskih i drugih institucija kako bismo sve ovo realizirali, prije svega, finansijski, jer, morali smo napraviti skakaonicu - ističe Listo.

Mališani uče tehnike mostarskih skokova. M. Smajkić

Uz male polaznike, uzrasta do 12 godina, kako je rekao, imaju i veću grupu mladića od 16 i 17 godina, koji će, naglasio je, za dvije do tri godine biti spremni izvoditi skokove sa Starog mosta u obje discipline i na noge i na glavu, odnosno, čuvenu mostarsku „lastu“.

Istinska sreća

Na prvom treningu Listi su pomagali, također, šampioni Samir i Ermin Zukanović, ali i predsjednik Kluba Semir Drljević Lovac. Kako je naglasio, istinska je sreća da su šampioni pokrenuli ovu školu kako bi tradicija mostarskih skokova bila održana.

Zvaničnom početku rada škole prisustvovao je i Emir Balić, legendarna mostarska „lasta“. 

- Ovu školu smo trebali pokrenuti prije 60 godina, jer, vjerujte da bismo do danas, sigurno, imali olimpijske pobjednike u figurativnim skokovima - kazao je Balić.


Besplatni treninzi

Klubu je za ovu školu ususret izašao Sportski savez Grada Mostara koji im je omogućio treninge u Gradskoj banji, a koji će biti održavani dva puta sedmično. Škola skokova je, inače, besplatna.

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.