MOSTAR

Mještani uporni u borbi protiv zatvaranja „Uborka“, prijete novom blokadom

Njihovi predstavnici sutra će prisustvovati sastanku stručnog tima za iznalaženje nove lokacije koji će biti održan u Gradskoj vijećnici

Piše: M. Sm. / Avaz.ba

19.1.2020

Protest pred deponijom "Uborak" - Avaz
Protest pred deponijom "Uborak" - Avaz
Protest pred deponijom "Uborak" - Avaz
Omer Hujdur - Avaz
Aiša Mujala - Avaz
+2

Brojni mještani okupljeni oko Građanske inicijative „Jer nas se tiče“ i danas su održali mirni protest pred deponijom „Uborak“.

Njihova borba za zatvaranje ove deponije i njeno izmještanje na drugu lokaciju traje punih sedam mjeseci, ali, kako su i danas poručili, odustati neće. 

Sutra će njihovi predstavnici prisustvovati sastanku stručnog tima za iznalaženje nove lokacije koji će biti održan u Gradskoj vijećnici.  

Prema riječima Omera Hujdura, jednog od predstavnika Inicijative, na sutrašnjem sastanku bi članovi stručnog tima, u kojem su predstavnici gradskih i kantonalnih vlasti, trebali predstaviti pet prijedloga za novu lokaciju deponije. Međutim, kako je rekao, mještani će nastaviti sa svojim aktivnostima, odnosno, cjelodnevnim dežurama pred „Uborkom“ i sedmičnim protestima, s obzirom na to da se ta priča u vezi s novom lokacijom, kako je naveo, može otegnuti na nekoliko godina. 

- To što će iznijeti prijedloge, nama nije nikakva garancija. Jedina garancija će nam biti neproširivanje deponije na drugu, desnu stranu. Samo nas to može navesti na povlačenje, a sve dok za to ne dobijemo čvrste garancije, mi ovdje ostajemo - poručio je Hujdur.

Stanje postaje neizdrživo

To je naglasila i Aiša Mujala, koja svaki dan dežura na deponiji u grupi mještana koja se nalazi prekoputa policije, čiji pripadnici od 9. decembra osiguravaju dovoz smeća na „Uborak“.

- Nema odustajanja sve dok se ne postigne rješenje za naše zahtjeve - navela je Mujala. 

Istog mišljenja je bio i Fuad Hujdur, koji je kazao kako će zatražiti da se provjeri je li na deponiji odlagan i radioaktivni otpad.  

- Mi smo svakako najavili novu blokadu. To će se uskoro desiti. Kratko će trajati i bit će nova opomena za vlast. Strpljenje na krajnjoj tački. Ne može se dalje izdržati ono što nam rade. Trenutna jama u koju se odlaže nema nijedan papir. Ona u papirima, drugim riječima, ne postoji. Nije zavedena ni u Federalnom ni u Kantonalnom ministarstvu. Nema je apsolutno ni u jednom nacrtu. Puni se od februara 2019. i to u čovjeku budi bunt. Posebno kada vidimo da se radi uz pomoć policije - ispričao je Hujdur. 

Također, mještanin Husnija Greljo je svaki dan pred deponijom. Pomaknuti ih neće, istakao je, ni zima, ni hladnoća, ali ni jaka bura.

- Izdržat ćemo, jer to moramo, zbog djece i zbog nas. Stanje postaje neizdrživo, jer, ljudi sve više obolijevaju. Pa, valjda će se naše vlasti, konačno, urazumiti - kazao je on. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.