SAOPĆENJE

U slučaju Mostara ne može i ne smije biti parcijalnih rješenja

Nakon istupa Dragana Čovića, koji tvrdi da će lokalni izbori u ovom gradu biti održani sigurno ove godine

Mostar. M. Sm.

Piše: M. Sm. / Avaz.ba

20.1.2020

Gradski odbor SDA Mostar još jednom upozorava javnost da u slučaju Mostara ne može i ne smije biti parcijalnih rješenja, saopćili su danas iz mostarske SDA.

- Posljednji istupi predsjednika HDZ-a BiH i HNS-a Dragana Čovića, u kojima se tvrdi da će lokalni izbori u Mostaru, navodno, biti održani ove godine, ali opet u okviru nekakvog “paketa”, jasno potvrđuju da HDZ BiH i dalje insistira na polovnim rješenjima i bez jasnih mehanizama, kojima bi se osigurale i druge neophodne promjene, kao što je promjena gradskog Statuta - naveli su u saopćenju. 


Mostar. M. Sm.

U SDA Mostar smatraju da politički dogovor o samom tehničkom provođenju izbora neće biti dovoljan „ukoliko se Mostar uporno veže za druge nivoe vlasti s kojima nema nikakve veze i ukoliko se samo održe izbori i popuni Gradsko vijeće zbog pukog zadovoljavanja forme“.

- Ukoliko HDZ BiH nastavi s ovakvom politikom, smatramo da se izbori u Mostaru mogu održati samo na osnovu odluke međunarodne zajednice, odnosno Ureda visokog predstavnika, jer na osnovama koje iznosi Dragan Čović, to je nedovoljno i u suštini neostvarivo. SDA Mostar ostaje privržena sveobuhvatnom pregovaračkom procesu, svjesna da politička kriza predugo traje i da se rješenje za Mostar u interesu svih građana mora pronaći - istakli su u saopćenju.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.