MOSTAR

Sporazumom o saradnji do bogatijeg kulturnog života

Mostar je grad koji je vezan uz niz znamenitih ličnosti bošnjačke književne povijesti

Potpisnici jučerašnjeg sporazuma: Uskoro novi projekti. M. Smajkić

Piše: M. Sm.

22.1.2020

Čelnici pet institucija kulture u Mostaru i Bošnjačke zajednice kulture (BZK) “Preporod” potpisali su jučer Sporazum o saradnji radi obogaćivanja kulturnog života u najvećem gradu na Neretvi.

Sporazum s BZK “Preporod” potpisali su direktori Narodnog pozorišta, Muzeja Hercegovine, Narodne biblioteke, Pozorišta lutaka i Centra za kulturu Mostar.

Nove vrijednosti

- Sasvim je prirodno bilo potpisati sporazum o saradnji sa pet temeljnih institucija kulture u gradu Mostaru. Mi želimo afirmirati ono što je naša kulturna povijest, ali i učestvovati u izradi novih kulturnih vrijednosti. Ustanove u Mostaru su ostvarile saradnju, koja je vidljiva kroz niz njihovih zajedničkih projekata, a sasvim prirodno je da im se kao partner pridružio i BZK “Preporod”, koji djeluje i u ovom gradu putem svoje mostarske podružnice - rekao je predsjednik BZK “Preporod” u BiH Sanjin Kodrić.

Podsjetio je na to da je Mostar  grad koji je vezan uz niz znamenitih ličnosti bošnjačke književne povijesti te je najavio da će se jedan od centralnih događaja  obilježavanja 150. godišnjice rođenja Safvet-bega Bašagića održati upravo u Mostaru.

Važne godišnjice

- Očekuju nas važne godišnjice u vezi s Hamzom Humom i Skenderom Kulenovićem, koje ćemo, također, ovdje obilježiti. Uglavnom, radit ćemo i izložbe i naučne skupove, likovne i muzičke događaje, pozorišne predstave i ono što je, zapravo, naš posao, stvarati kulturu i nove kulturne vrijednosti - istaknuo je Kodrić.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.