STOLAC

Ef. Dedović: Najava izgradnje križnog puta kamen je smutnje

Ovdje se provodi politika dvostrukih aršina

Salem ef. Dedović. M. Sm.

Piše: M. Sm. / Avaz.ba

27.1.2020

Nakon posljednjih događaja u Stocu, u kojem su se tamošnji Bošnjaci potpisivanjem peticije pobunili protiv najavljene izgradnje križnog puta na Starom gradu, nacionalnom spomeniku BiH, saopćenjem za javnost oglasio se Salem ef. Dedovićmuftija mostarski. 

On je oštro osudio potez općinskih vlasti Stoca, odnosno, odluke o dodjeli zemljišta tamošnjem župnom uredu.

Muftija je upozorio kako „općinska vlast u Stocu s dugogodišnjim načelnikom Boškovićem na čelu u čvrstoj sprezi sa Župnim uredom sv. Ilije Proroka, Trebinjsko-mrkanske biskupije Katoličke crkve, a pod upraviteljstvom mostarsko-duvanjskog biskupa, dodjeljujući javno zemljište navedenoj stolačkoj župi, nastavlja kontinuiranu praksu obilježavanja teritorije i javnog prostora od posebnog kulturno-historijskog značaja, pod plaštom vjere, najavljujući nastavak izgradnje križeva u zaštitnom pojasu utvrđenog Starog grada, nacionalnog spomenika države BiH“. 

- Nastavlja se već ranije ustaljena praksa izgradnje križeva na putevima koji vode mjestima od takvog značaja ili pak visokodominantnim uzvišenjima nad gradovima, poput mostarskog brda Hum, gdje je uzdignut tzv. Jubilarni križ, a koji ni u kojoj mjeri ne odražava poruke Drugog vatikanskog koncila o međureligijskom dijalogu i ekumenizmu - stoji u saopćenju.


Stari grad u Stocu. M. Sm.

Također, podsjetio je javnost da stolačka vlast sa spomenutim načelnikom na čelu bez ikakvog osjećaja odgovornosti i pravičnosti u odnosu prema izrazito brojnom bošnjačkom stanovništvu, koje je do 1993. godine bilo većinsko na tom području, vrši sistematsku uzurpaciju javnog prostora, krijući se iza zakonskih rješenja, koja sami donose.

Kao primjer navođena je izgradnja pastoralnog centra sa zvonikom u centru stolačke čaršije, nasuprot 500 godina stare Sultan Selimove džamije.  

Ukazao je i na to da „bezobzirna stolačka vlast već godinama opstruira i ignorira zahtjev Islamske zajednice za iznalaženje adekvatne lokacije za mezarje“. 

- Vlast u Stocu provodi politiku dvostrukih aršina, Katoličkoj crkvi omogućava izgradnju čak i u okvirima užeg pojasa nacionalnog spomenika, dok Islamskoj zajednici ne rješava niti jedan zahtjev, štaviše osporava i spočitava adaptaciju vjerskih objekata u Ošanićima i Uzinovićima. Poznato je da se radi o džamijama koje imaju višestoljetnu historiju - navodi se u saopćenju. 

I ove najnovije odluke općinske vlasti koje idu, kako je rečeno, u prilog interesima samo jednog naroda i jedne religijske zajednice u Stocu, nimalo ne doprinose izgradnji međuetničkog i međuvjerskog povjerenja.  

- Naprotiv, najava izgradnje križnog puta na putu prema stolačkom Starom gradu kamen je smutnje i narušavanja solidno dostignutog međugrađanskog povjerenja u Stocu i Hercegovini, a nije kamen susreta, kojem težimo i na čemu istrajno i iskreno Islamska zajednica u Hercegovini predano radi - poručio je muftija. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.