REALIZACIJA Uklanjanje nestabilnih dijelova na razrušenom objektu

Na historijskom objektu NAMA u Mostaru teška mehanizacija

Rok za izvođenje prve faze radova koji su započeli početkom novembra je 60 dana

M. Sm. / Avaz.ba

Nakon kraćeg zastoja danas su u Mostaru nastavljeni radovi na uklanjanju nestabilnih dijelova zgrade bivše Općine, građanima znanog kao objekt NAMA (Narodni magazin) i ZEMA (Zemaljski magazin). 

Tako su danas, nakon pripremnih radova, radnici preduzeća „Građevinar-Fajić“, kojoj su povjereni poslovi na realizaciji prve faze,  započeli uklanjanje nestabilnih dijelova ovog povijesnog objekta s teškom mehanizacijom.  

Preciznije, riječ je o uklanjanju jednog od bočnih zidova, koji je na cijelom objektu bio najkritičniji.

Rok za izvođenje prve faze radova koji su započeli početkom novembra je 60 dana.

Ukupna vrijednost radova je 150.000 KM, dok će za drugu fazu biti potrebno 300.000 KM, kako su nam to potvrdili u Agenciji „Stari grad“ Mostar.

Opasnost od rušenja

Zgrada NAMA je jedan od dvadesetak razrušenih objekata u užoj gradskoj jezgri Mostara, koji četvrt stoljeća od rata čekaju na obnovu i na kojima su kao znak upozorenja table s natpisom „Opasnost od rušenja“.

Federalna inspekcija je 2016. godine naložila uklanjanje nestabilnih dijelova ovog objekta, nakon čega se pristupilo izradi projekta i proceduri dobivanja neophodnih saglasnosti i odobrenja s federalnog nivoa vlasti, s obzirom na to da se nalazi u zoni nacionalnog spomenika BiH. 

Prije više od dvije godine predstavnici gradskih i kantonalnih vlasti su obznanili da će biti pokrenuta inicijativa za to da se dio objekta NAMA obnovi kreditnom linijom. Međutim, nije bilo raspoloženja da nosilac kreditnog zaduženja bude Skupština Hercegovačko-neretvanskog kantona. 

U planu je tada bila izgradnja podzemne garaže sa 100 mjesta, za što je urađen idejni projekt, a što bi koštalo 10 miliona KM. 

Više o temi Mostar

NA VRH

Komentari

Podijeli članak na