KULTURA

Mlade poete iz cijelog regiona dolaze u Mostar

Učesnici pristigli iz svih dijelova bivše države

Piše: M. Sm. / Avaz.ba

30.1.2020

S press-a: Bit će obilježena godišnjica smrti velikog pjesnika. M. Sm.

Na ovogodišnji „Šantićev festival djece pjesnika“, koji se, tradicionalno, sedmi put zaredom, održava u Mostaru, pristiglo je skoro 2.000 radova, rečeno je na današnjoj pres-konferenciji održanoj u Spomen-kući „Ćorović“. 

Radovi mladih poeta pristigli su iz svih dijelova bivše države, od Sjeverne Makedonije, Hrvatske, Srbije, Crne Gore, do Slovenije.  

Veliki broj radova, čija su tema Mostar i veliki pjesnik Aleksa Šantić, od čije se smrti 2. februara navršava 96 godina, stigao je i iz cijele BiH.

Najbolje među njima, 30 finalista, odabrao je žiri u sastavu: Božo Kijac, Sonja Jurić i Adnan Žetica, a svi su oni, prema riječima direktora Festivala Gorana Kosanića, potvrdili svoj dolazak u Mostar.




Zanimljiv program

Festival počinje 1. februara, kada će finalisti posjetiti „Ćorovića kuću“, u kojoj je Šantić proveo svoje posljednje dane i u kojoj se nalazi njegova Spomen-soba i gdje će biti priređen školski čas o njegovom radu i životu. 

Za mlade goste priređen je i zanimljiv program u „Pavarotti centru“, kao i izložba “Aleksa Šantić u zbirci Muzeja Hercegovine“. 

U nedjelju, 2. februara, kako je to naveo Kosanić, tradicionalno, bit će upriličena posjeta Šantićevom grobu, a potom će u parku koji nosi ime ovog pjesničkog velikana biti priređen recital. 

Nakon toga, uslijedit će posjeta rodnoj kući Alekse Šantića, a za kraj Festivala bit će održana finalna večer, kada će biti proglašeni najbolji mladi pjesnici. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.