MOSTAR

Pionirski projekt Udruženja ugostiteljskih radnika HNK: Četrnaest konobara obučeno za rad

Cilj je bio da mladići i djevojke, od kojih neki i rade u ugostiteljskom sektoru, nauče osnove ovog posla

Piše: M.Sm. / Avaz.ba

1.2.2020

S uručenja certifikata - Avaz
Dnevni avaz
Sa uručenja certifikata - Avaz
Sa uručenja certifikata - Avaz
Sa uručenja certifikata - Avaz
+5

U Udruženju ugostiteljskih radnika Hercegovačko-neretvanskog kantona sinoć su u Mostaru organizirali dodjelu certifikata polaznicima tromjesečne obuke za zanimanje konobar.

Suočeni s nedostatkom kvalificirane radne snage s jedne strane, a s druge činjenicom da postojeći kadar nije dovoljno educiran, u ovom udruženju, osnovanom u maju prošle godine, odlučili su da pokrenu projekt edukacije za konobare, a uskoro će to isto prirediti za kuhare. 

Predstavnici Udruženja, konobari s višedecenijskim iskustvom Emir Veledar i Ibro Isić istakli su kako su jako zadovoljni trudom i zalaganjem polaznika obuke. 

- Od 21 polaznika obuku je okončalo, odnosno certifikat je dobilo njih 14. Cilj nam je bio da ovi mladići i djevojke, od kojih neki i rade u ugostiteljskom sektoru, naučimo osnove našeg posla - kazao nam je on.


Pionirski projekt

Ibro Isić, dopredsjednik Udruženja i dugogodišnji konobar, iznio nam je da su polaznici bili iz skoro cijele Hercegovine, od Mostara do Nevesinja. 

Ovo je jedan pionirski potez, jer na terenu se ne događa ništa, a svima su puna usta priče o tome kako, s jedne strane, nemamo tog kadra, a s druge, da oni nisu dovoljno educirani - istakao je Isić. 

Anela Kozić iz Mostara i Mladen Vujadinović iz Nevesinja, koji su uspješno okončali ovu obuku, imaju fakultetske diplome, ali posao u svojoj struci nisu uspjeli naći. 

Trenutno su oboje zaposleni u sektoru ugostiteljstva i kako su nam kazali, jako su zadovoljni organizacijom ovog programa, ali i rezultatima koje su iskazali. Jer, kako su istaknuli, nadogradili su svoje znanje. 


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.