SVEČANOST

U Mostaru počelo obilježavanje 43. godišnjice Univerziteta

Kada je osnovan, bio je četvrta visokoobrazovna institucija u BiH

Polaganje cvijeća ispred Rektorata Univerziteta. M. Sm.

Piše: M. Sm. / Avaz.ba

4.2.2020

Polaganjem cvijeća na spomen-bistu Džemala Bijedića ispred Rektorata danas je počelo obilježavanje 43. godišnjice postojanja i rada Univerziteta „Džemal Bijedić“ u Mostaru

Upravo ova 43. godišnjica pokazuje, kako je to kazao prof. dr. Elvir Zlomušica, da je riječ o visokoškolskoj ustanovi koja ima svoju tradiciju i koja je u kontinuitetu dala ogroman doprinos u očuvanju nauke na ovim prostorima.

- Kada je osnovan, Univerzitet „Džemal Bijedić“ je bio četvrta visokoobrazovna institucija u BiH, a 18. u bivšoj Jugoslaviji. Uz svoju tradiciju, Univerzitet je akreditirana i reakreditirana ustanova, što je pokazatelj kvalitete, a da je Univerzitet i otvorena institucija, govori činjenica da imamo aktivnu saradnju sa 35 univerziteta u Evropskoj uniji te sa 15 u Turskoj u okviru projekta „Erasmus“ - naveo je rektor Zlomušica.


Polaganje cvijeća ispred biste Džemala Bijedića. M. Sm.

S druge strane, prof. Zlomušica je ukazao na važnost primjerenog i stabilnog finansiranja, jer, kako je naveo, taj segment nije zadovoljavajući.

- U odnosu na sve druge javne institucije, na Univerzitetu su najmanje plaće i to je, zaista, frustrirajuće, a nedostaje nam i sredstava za naučnoistraživački rad. Stoga, sve svoje snage ćemo usmjeriti, kada je riječ o planovima, na povećanje transfera i poboljšanje edukacije - istakao je prof. Zlomušica. 

Obilježavanje godišnjice Univerziteta bit će nastavljeno nizom sadržaja, a u subotu, 8. februara, bit će održana svečana promocija diplomiranih studenata. Ove godine će biti promovirano 650 diplomanata prvog i drugog ciklusa. 


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.