MOSTAR

Prijavile se samo dvije zainteresirane firme

Proces odabira izvođača radova najvjerovatnije će biti okončan za mjesec i po, kada će uslijediti priprema gradilišta

Sadašnja zgrada Pedijatrije. Ž. Miličević

Piše: M. Smajkić

10.2.2020

Na međunarodni javni poziv za prikupljanje ponuda za izgradnju zgrade Klinike za dječije bolesti Sveučilišne kliničke bolnice (SKB) Mostar, koji je raspisan krajem novembra prošle godine, prijavile su se samo dvije firme iz Širokog Brijega, „Hering“ i „A3“.

To, ipak, neće biti prepreka za nastavak procedure, kako je to jučer potvrdio direktor SKB Mostar, dr. Ante Kvesić.

Faza nadmetanja

- I meni je, zaista, bilo nevjerovatno da su se samo dvije firme prijavile, ali je tako kako je. Pitali smo delegaciju Saudijskog fonda za razvoj, jer sve se radi u skladu s njihovim pravilima, hoće li to biti problem, odgovorili su nam da neće. Tako da smo prije desetak dana poslali obavijest objema firmama da su prošle tu prvu fazu i sada, praktično, slijedi faza nadmetanja, odnosno, koja će od njih ponuditi bolju cijenu, kriterije i sve drugo u skladu s procedurama - objasnio je dr. Kvesić.

Mjesto gdje će biti izgrađen novi objekt. Ž. Miličević

Proces odabira izvođača radova, kako je naveo, najvjerovatnije će biti okončan za mjesec i po, kada će uslijediti priprema gradilišta za buduću zgradu Pedijatrije tačno prekoputa objekta Onkologije.

- Radovi bi, prema projektu, trebali trajati nekih 13, 14 mjeseci i iskreno se nadam da ćemo polovinom sljedeće godine otvoriti novi objekt Pedijatrije - kazao je dr. Kvesić.

Izgradnja ovog objekta finansira se iz Saudijskog fonda za razvoj u okviru Sporazuma o modernizaciji zdravstvenih ustanova na području HNK u iznosu od 19,2 miliona KM.

Potrebna oprema

Prema tom sporazumu, 9,6 miliona KM dobit će Kantonalna bolnica „Dr. Safet Mujić“, što će utrošiti za opremanje novog objekta u kojem je smješten Odjel za ginekologiju, pedijatriju i neonatologiju, a za koji im je potrebna oprema za dvije operacione sale, CT uređaj i druga.

Također, dio sredstava će utrošiti, kako je to planirano, na izgradnju novog Urgentnog bloka.

Prema projektu, Pedijatrija će imati pet etaža. U prizemlju su predviđene specijalističko-konzilijarne ordinacije i centralni prijem, dok će na višim etažama biti 103 bolnička kreveta te još 34 za majke pratilje.

Opća  bolnica Konjic će 3,2 miliona KM utrošiti za nabavku opreme.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.