MOSTAR S pres-konferencije Građanske inicijative "Jer nas se tiče"

O ekološkoj bombi na "Uborku" bit će obaviještene i vlasti u Republici Hrvatskoj

Nemaju namjeru odustati od svoje višemjesečne borbe

M. Sm. / Avaz.ba
17.02.2020 13:55

Predstavnici Građanske inicijative "Jer nas se tiče" s današnje pres-konferencije su poručili da nemaju namjeru odustati od svoje višemjesečne borbe, kojom traže zatvaranje deponije "Uborak", njenu sanaciju i izmještanje na drugu lokaciju. 

- Deponija predstavlja ekološku bombu i ne možemo zanemariti činjenicu da posljedice njenog rada već osjećaju građani cijele doline Neretve, pa čak i susjedne Republike Hrvatske, čijim ćemo se predstavnicima vlasti uskoro obratiti kako bismo ih upoznali sa stvarnim činjenicama i stanjem na terenu - istakao je Omer Hujdur, jedan od predstavnika Inicijative.

On je podsjetio na to da "Uborak" već godinu radi ilegalno, bez posjedovanja okolinske dozvole, jer federalni urbanističko-ekološki inspektor, kako je naveo, nije završio svoj posao.

- Pokušat ćemo u cijelu priču ponovo uključiti one najodgovornije, naći načina i doći do rješenja, traži ćemo sastanke, slati dopise i neumorno pričati o problemu. Mi želimo zdrav okoliš za svu djecu, bez obzira na to u kojem dijelu grada žive. Ističemo da lokacija nove deponije ne smije ugrožavati život nijednog čovjeka ni zagađivati prirodu i naša želja nije riješiti problem na štetu drugog – poručio je Hujdur. 

Bio je to i njegov komentar u vezi s informacijom o tome da je područje Raške Gore iznad Mostara jedini lokalitet od ponuđenih šest koji ispunjava sve neophodne kriterije za novu deponiju, a čemu su se usprotivile brojne nevladine organizacije i mještani s tog područja.

Kako je pojasnio, dok se ne izvrši ispitivanje svih ponuđenih lokacija, najbolje je ne komentirati to. Međutim, upitan o tome imaju li saznanja da su, zaista, otpočela ispitivanja, Hujdur je kazao da im je tako rečeno, međutim, ako za to ne dobiju konkretan odgovor, kako je naveo, u Inicijativi će poduzeti i „drugačije mjere“.

Mještani zasigurno neće, iznio je, dozvoliti proširenje deponije. U vezi s informacijom gradskih vlasti o tome da je za izgradnju nove deponije potreban višegodišnji period, Hujdur je iznio primjer Tuzle, gdje je, kako je rekao, od utvrđivanja lokacije do početka rada deponije bilo potrebno 13 mjeseci.

U narednim danima, kazali su, u Mostaru će, putem promotivno-edukativnog štanda, građanima predstaviti sve pojedinosti i problematiku vezanu za deponiju, a nastavit će i s danonoćnim dežurama pred kapijom preduzeća, kao i protestnim šetnjama kroz naselja, sjeverno od Mostara.

Komentari

NA VRH