KONJIC

Bilo bi dobro da se i mladi zainteresiraju

Aktuelni su prvaci BiH za 2019. godinu, a poznati su i po organiziranju jednog od najboljih turnira u tavli „Konjičke mahale“

Mnoge generacije iznjedrile odlične tavlaše. S. Džajić

Piše: S. Džajić / Avaz.ba

24.2.2020

Društvena igra tavla, koja se smatra najstarijom na svijetu, u Konjicu je prisutna od pamtivijeka. Mnoge generacije su iznjedrile odlične tavlaše pa se danas s pravom za Konjičane kaže da imaju najviše umijeća u igranju ove drevne igre u BiH.

Tavla klub „Ta-Ko“, koji je osnovan 1997. godine okuplja stotinjak tavlaša. Aktuelni su prvaci BiH za 2019. godinu, a poznati su i po organiziranju jednog od najboljih turnira u tavli „Konjičke mahale“.

Najmlađa ekipa

Posljednje, 22. izdanje je završeno nedavno, a ove godine prvo mjesto osvojila je najmlađa ekipa na turniru Luka.

- Nismo očekivali da ćemo osvojiti turnir, ali uz dobru igru i malo sreće uspjeli smo pobijediti iskusnije - kazao je kapiten Slaven Pejković.

Naglašava da je tavlu počeo igrati prije desetak godina za vrijeme logorovanja na Boračkom jezeru.

Pobjednička ekipa na posljednjem turniru. S. Džajić

- Tavla je razonoda i zaista uživam u igri. Bilo bi lijepo da se što više mladih počne zanimati za ovu drevnu igru, a ne za igrice na telefonima - istakao je Pejković.

Drugo mjesto na turniru osvojila je Varoš, a treće Placa. Kapiten drugoplasirane ekipe Hasan Pirkić kaže da je ovogodišnja završnica turnira bila veoma uzbudljiva, jer se do samog kraja nije znalo ko će osvojiti pobjednički pehar.

- Tri ekipe su se borile za prvo mjesto, a najviše sreće su imali mladi igrači. Moja ekipa je osvojila drugo mjesto i zadovoljni smo ostvarenim rezultatom - kazao je Pirkić.

On je bio i inicijator osnivanja Tavla kluba „Ta-Ko“ i organiziranja turnira „Konjičke mahale“.

Mnogo učesnika

- Prvi turnir u tavli smo organizirali povodom 40 godina postojanja Odreda izviđača „Neretva“ i tako je sve počelo. Drago mi je da je ovaj turnir postao prepoznatljiv u našoj zemlji i da okuplja veliki broj tavlaša. Svake godine imamo i igrače koji dolaze iz Sarajeva ili Mostara da igraju na turniru - naveo je Pirkić.

Ramiz Katanić, v. d. predsjednika Tavla kluba „Ta-Ko“, dugogodišnji je igrač. Ove godine njegova ekipa je osvojila treće mjesto na turniru.

- Iza nas je još jedan uspješan turnir, a počeo je i Kup grada u tavli. Očekuje nas i učešće u prvenstvu Tavla saveza BiH, a planiramo povodom Dana općine organizirati i međunarodni turnir u tavli - kazao je Katanić.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.