HAOS SA SMEĆEM

Dok će deblokada „Uborka“ zavisiti od ishoda sastanka SDA i HDZ-a, Mostaru prijeti nova blokada

Pres-konferencija u Gradskoj vijećnici

Danas pred vrtićem u ulici Rade Bitange. Avaz

Piše: M. Sm. / Avaz.ba

3.3.2020

Deblokada deponije „Uborak“ zavisit će od sutrašnjeg sastanka delegacija SDA i HDZ-a BiH, koji će biti održan u Mostaru, a na čijem će se dnevnom redu naći i problem mostarskog odlagališta otpada.

Izneseno je to na pres-konferenciji u Gradskoj vijećnici, a nakon današnjeg sastanka predstavnika Grada Mostara i Građanske inicijative „Jer nas se tiče“, na kojem, pak, nije postignut dogovor o deblokadi deponije „Uborak“. 

- Nema stava o tome, ali smo dogovorili da je krajnje vrijeme da se u ovaj problem uključe svi nivoi vlasti, sve nadležne institucije, od Kantona, pa do države, s obzirom na to da je deponija opterećena s tri kredita. Zajednički stav je da se očekuje od političkih predstavnika stranaka čiji će sastanak sutra biti održan da se dužna pažnja posveti tom pitanju i da se postigne politički dogovor - kazala je Radmila Komadina, glavna savjetnica gradonačelnika Mostara.

Komadina: Politički dogovor i svi nivoi vlasti. Avaz

Međutim, uz blokadu deponije „Uborak“, koja traje od subote, 22. februara, a usljed koje su cijeli grad i prigradska naselja zatrpani smećem, Mostaru prijeti još jedna blokada.

Zbog činjenice da je posljednjih dana u mostarskom prigradskom naselju Jasenica na divljoj deponiji u blizini garaža JP „Parkovi“ odlagan otpad s gradskih ulica, svojevrsnu pobunu najavili su mještani naselja južno od Mostara.

Kazao je to novinarima Lazo Rajič, istakavši da će sutra u jutarnjim satima na Čekrku blokirati prolaz kamionima „Parkova“.

- Svaki put kad se nešto dogodi na „Uborku“, mi smo na udaru. Sve se lomi preko naših leđa, od blokade, do ne znam čega. Pitao sam, evo, nadležne, da li je samoinicijativno direktor „Parkova“ Dragan Krtalić odlučio deponirati otpad u blizini naših kuća na divlju deponiju koristeći kao izgovor blizinu garaža. Dođu do garaža i istresu otpad! Ne može više! Kakvi sastanci? Ovdje se sad nas tiče i mi to više nećemo dozvoliti, tu su i kolektori, pa mulj, dosta je više - ogorčen je bio Rajič.

Rajič: Preko naših leđa. Avaz

Inače, sutra će biti održan novi sastanak s predstavnicima Inicijative, a nakon toga Štaba civilne zaštite Mostara i postoji mogućnost proglašenja vanrednog stanja.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.