BEZ DOGOVORA Okončan sastanak u Gradskoj vijećnici

Blokada deponije ostaje: Grad Mostar će, vjerovatno, proglasiti vanredno stanje

Već 12 dana grad doslovno zatrpan smećem

M. Sm. / Avaz.ba
 • Na mostarskom Bulevaru danas

  Na mostarskom Bulevaru danas

  Foto: M. Smajkić


Nema dogovora o deblokadi mostarske deponije „Uborak“, potvrdio je novinarima Omer Hujdur iz Građanske inicijative „Jer nas se tiče“ nakon sastanka koji je jutros održan s gradonačelnikom Mostara Ljubom Bešlićem i njegovim saradnicima. 

Zahtjeve mještana okupljenih oko Inicijative koji su jutros izneseni, a od kojih se prvi odnosi na neproširenje deponije na lijevu stranu potoka Sušica, na zemljište gdje je Grad Mostar već proveo postupak eksproprijacije, Bešlić, kako je to kazao Hujdur, nije prihvatio.

 • Zahtjevi mještana

  Zahtjevi mještana

  Foto: M. Smajkić


- Da budem precizan, kazao je da nije u mogućnosti to potpisati, jer to nije u njegovoj nadležnosti i mi ćemo ostati pred deponijom kako bi se u rješenje problema uključili oni koji su za to nadležni, a to su Kanton i Federacija - rekao je Hujdur.

On je naveo i da su im gradske vlasti predložile poboljšanje uvjeta rada deponije, međutim, kako je istakao, njima to ništa ne znači ako nemaju garancije o tome da deponija neće biti proširena.

- Svjesni smo da se ovaj problem ne može riješiti za dan i nudimo razumni rok. Naši zahtjevi nisu nerealni, dajemo od 12 do 18 mjeseci za iznalaženje rješenja, međutim, činjenica je da su prokockali već osam mjeseci, a da ništa nisu uradili - naveo je Hujdur.

 • Hujdur: Ostajemo i ako policiju pošalju na nas

  Hujdur: Ostajemo i ako policiju pošalju na nas

  Foto: M. Smajkić


Upitan o tome kakva će biti njihova reakcija ako na današnjoj sjednici Štaba civilne zaštite Grada Mostara bude proglašeno vanredno tehničko stanje, Hujdur je odgovorio da će mještani ostati na „Uborku“.

- Mi, apsolutno, nemamo drugu opciju, ostajemo čak i ako pošalju policiju, jer nemamo drugu opciju. Moramo izdržati zbog stanovnika ovog grada, da se ovaj problem jednom za sva vremena prelomi - naglasio je on.

Blokada deponije „Uborak“ traje već 12 dana, usljed čega je Mostar, doslovno, zatrpan smećem.

Više o:

Mostar Uborak Smeće
NA VRH

Podijeli članak na