LIJEPA VIJEST

U Hercegovačko-neretvanskom kantonu nema oboljelih od koronavirusa

Pod zdravstvenim nadzorom u HNK trenutno je 47 osoba

S pres-konferencije Kriznog štaba. Avaz

Piše: M. Sm. / Avaz.ba

13.3.2020

Na području Hercegovačko-neretvanskog kantona nema oboljelih od koronavirusa, potvrđeno je na današnjoj pres-konferenciji Kriznog štaba.

Prema riječima dr. Nermina Avdića, direktora Kantonalnog zavoda za javno zdravstvo, pod zdravstvenim nadzorom u HNK trenutno je 47 osoba i njima je, zapravo, izdato rješenje o samoizolaciji. Samoizolacija je, istakao je dr. Avdić, ključan element u suzbijanju koronavirusa. 

- Nažalost, imamo osobe koje to ne poštuju, izbjegavaju i sanitarni inspektori su dobili ovlaštenje da takve neodgovorne kazne, a te kazne mogu iznositi i do 2.000 KM. Također, protiv takvih osoba će se moći podnositi i krivične prijave koje predviđaju u konačnici i zatvorsku kaznu - naveo je dr. Avdić. 

S pres-konferencije Kriznog štaba. Avaz

On je, također, rekao da su ljudi u panici i pod stresom te je apelirao na medije da odgovorno izvještavaju kako bi se situacija smirila i kako ne bi došlo do nepromišljenih mjera.

Dr. Jurica Arapović, šef Klinike za infektivne bolesti SKB Mostar, kazao je da je do sada u ovoj bolnici testirano devet osoba na koronavirus i da su svi nalazi negativni. Na Klinici je, podsjetio je on, napravljen odjel za prijem oboljelih po svim uzusima, a kazao je i da je cijela bolnica od jučer stavljena u hladni pogon.

- Uputio bih poruku javnosti na jačanju samo svijesti. Moramo biti solidarni i racionalni i odgovorno se ponašati - naveo je on.

S pres-konferencije je posebno upućen apel roditeljima da djeca izbjegavaju zatvorene prostore, ali i generalno građanima da izbjegavaju sve masovnije skupove. Iznesen je i podatak o tome da je gripa u HNK u silaznoj putanji.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.