KRIZNI ŠTAB HNK

Prvozaraženi u Mostaru u teškom stanju, obrađuje se još 17 uzoraka

U SKB Mostar bit će angažirana još četiri ljekara

SKB Mostar. Avaz

Piše: Avaz.ba

20.3.2020

Krizni štab Hercegovačko-neretvanskog kantona potvrdio je danas da je, zaključno s jučerašnjim danom, testirano 38 uzoraka te da je registrirano pet pozitivnih slučajeva na koronavirus sa područja Konjica. 

- Svih pet bolesnika je u kućnoj izolaciji, pridružuju se ona četiri bolesnika na širem području Konjica, dakle devet bolesnika, što bi bilo ukupno 14 bolesnika s virusom COVID u našem kantonu. Oni su stabilno, za sada bez potrebe za hospitalizaciju - rekao je doktor Jurica Arapović, šef infektolog u SKB Mostar.

On je naveo da su u posljednja 24 sata izdata 142 rješenja za samo izolaciju.

- Za očekivati je svaki dan porast rješenja o samoizolaciji. Što se tiče bolesnika u izolacijskom bloku, znate da je bolesnik sa srednje teškim oblikom, sada teškim oblikom ARDS smješten u izolacijski blok. Analiza trenutno pokazuje da to nije dovoljno da bolesnik može sam kompenzirati i u postupku je stavljanja na potpunu ventilaciju, dakle na aparate. Kada je riječ o porodilji, ona je stabilno, dijete je dobro - rekao je doktor Jurica Arapović, šef infektolog u SKB Mostar.

Dodao je i kako je otpušten sin prvozaraženog na kućnu izolaciju. Trenutno se obrađuje 17 uzoraka.


SKB Mostar. Avaz

Danas je vanredno zasjedala i Vlada HNK te je donesena odluka da se iz sredstava UNDP-a osiguraju sredstva za nabavku zdravstvenih pomagala. 

- U SKB Mostar bit će angažirana još četiri ljekara - rekao je Pero Pavlović iz Kriznog štaba HNK. 

Ministar zdravstva, rada i socijalne zaštite HNK Goran Opsenica naveo je da je proglašenjem opasnosti aktiviran Federalni štab civilne zaštite te da su kroz prve njegove naredbe ušle i mjere u HNK. 

- Sigurno vas sve zanima slučaj kojim je ova zaraza kod nas počela. Za mene je i sama činjenica da se koronavirus pojavio na Odjelu za plućne bolnice SKB Mostar, skočivši pri tome iz predvorja na treći sprat, toliko šokantna i alarmantna da je ne smijemo previše medijski eksponirati, jer radimo upravo ono što bi se trebalo izbjeći, a to je da širimo strah, nemir i paniku i produbljujemo nepovjerenje u zdravstveni sistem. Ovim ne amnestiram bilo koga od eventualne odgovornosti, ona će se morati utvrditi - istaknuo je Opsenica. 

On je naveo da je Ministarstvo od uprave zatražilo očitovanje o ovom slučaju, ali ga do danas nisu dobili. 

Najrigoroznije će se sankcionirati oni koji ne poštuju samoizolaciju, poručeno je iz Kriznog štaba HNK te je istaknuto da će prema njima biti nulta tolerancija.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.