ŠTAB CZ Zatražili pomoć nadležnih

Konjic uputio apel: Nemamo epidemiologa ni potrebnog materijala za uzimanje uzoraka

JU Dom zdravlja Konjic ima samo jednog epidemiologa koji je od 24. marta u samoizolaciji

Piše: Avaz.ba

Općini Konjic potrebna pomoć

Foto: Avaz


Štab civilne zaštite Konjica zatražio je od nadležnih vlasti pomoć u borbi protiv širenja koronavirusa na području ove općine. U apelu su naveli da nemaju epidemiologa, kao ni potrebnog materijala za uzimanje uzoraka te da nemaju infektivni odjel u Općoj bolnici.

Zahtjev je upućen Federalnom štabu civilne zaštite, a u njemu je, između ostalog, navedeno da JU Dom zdravlja Konjic ima samo jednog epidemiologa koji je od 24. marta u samoizolaciji jer je bio u kontaktu s osobom koja je pozitivna na koronavirus.

- Neophodan je angažman dodatnog epidemiološkog osoblja koji bi mogao pratiti i odgovoriti na novonastalu situaciju - navode iz Štaba.

Podsjetimo, na podučju općine Konjic evidentirano je 17 oboljelih i jedan smrtni slučaj, a očekuje se porast broja oboljelih jer su zaraženi imali veliki broj kontakata.

  • Dopis FŠCZ

    Dopis FŠCZ

    Foto: Avaz


- Nedostatak potrebnog materijala za uzimanje uzoraka već tri dana (subota, nedjelja i utorak), a takva subina nas očekuje i sutra, nisu uzimani uzorci za testiranje na Covid-19 i kako nije izvjestan dalje nastavak uzimanja uzoraka za testiranje, apelujemo na hitnost u smislu osiguranja neophodnih materijala - navodi se u apelu. 

Istaknuto je da je Općina Konjic poduzela sve mjere radi izoliranja svih pacijenta zaraženih koronavirusom, stavljajući u funkciju motel "Konjic" kao improviziranu bolnicu, ali da bi on odgovorio namjeni, neophodno je osigurati adekvatnu medicinsku opremu za osoblje koje će biti angažirano. 

- U sklopu Opće bolnice Konjic nema uspostavljen infektivni odjel i samim tim nema angažiranog specijalistu infektologa koji je u ovom momentu neophodan da zajedno s epidemiologom odgovori na sve probleme s kojima se trenutno suočavamo - naveli su.

Sveučilišnoj kliničkoj bolnici Mostar uputili su zahtjev za blagovremeno i profesionalno informiranje radi sprečavanja dezinformacija. Od njih traže da ih redovno obavještavaju o broju testiranja i rezultatima istih, a da informacije dostavljaju ovlaštenoj osobi JU Dom zdravlja Konjic i Štabu civilne zaštite Općine Konjic, a tek da poslije obavještavaju osobe čiji su brisevi uzeti za testiranje.

NA VRH