MAJČINO SELO Nakon dva ranija slučaja potvrđen i treći

U Hercegovini koronavirusom zaraženo troje djece

Rade se testiranja

M. Sm. / Avaz.ba
02.04.2020 15:03

"Majčino selo": Rade se testiranja

Foto: M. Smajkić

U Hercegovini je dosad od koronavirusa oboljelo troje djece. Uz dva ranije potvrđena slučaja iz Širokog Brijega, koronavirus je registriran i kod jednog djeteta u „Majčinom selu“ u Međugorju. 

To je novinarima danas kazao dr. Jurica Arapović, infektolog SKB-a Mostar, naglasivši da su sve osobe u „Majčinom selu“, gdje je 60 štićenika i uposlenika, pod epidemiološkim nadzorom.

- Svaki dan se testiraju kontakti, na desetke uzoraka je u pitanju, primarno tamo gdje su zabilježeni bolesnici imamo pozitivne osobe i treba raditi na daljem testiranju. Svi kontakti nisu obuhvaćeni testiranjem, a imamo čak i kontakte koji su pozitivni koji nemaju nikakvu direktnu vezu sa samostanom, što nam, zapravo, može otežati epidemiološki nadzor - kazao je Arapović.

  • "Majčino selo": Rade se testiranja
    "Majčino selo": Rade se testiranja Foto: M. Smajkić

On je apelirao na sve koji su bili u bilo kakvim kontaktima sa zaraženima da ostanu u izolaciji i da se jave se svojim ljekarima.

- Iz retestiranja smo naučili da je inkubacija pet do sedam dana, ali postoje slučajevi gdje je inkubacija i iznad 14 dana. Naš stav je da se period samoizolacije produži na 21 dan, a kod pozitivnih 28 dana - naveo je Arapović.

Komentari

NA VRH