KRIZNI ŠTAB HNK

Opasna situacija u Mostaru: Predložene strožije mjere

Imperativ je poštivanje mjera kako se u naredne dvije sedmice ne bi dogodio još gori scenarij

Pres-konferencija Kriznog štaba HNK. M. Smajkić

Piše: M. Smajkić / Avaz.ba

4.4.2020

Današnja pres-konferencija Kriznog štaba Hercegovačko-neretvanskog kantona počela je potvrdom informacije da je u Covid bolnici Sveučilišne kliničke bolnice Mostar preminuo 61-godišnji muškarac iz Konjica.

Dr. Jurica Arapović, infektolog u Covid bolnici, kazao je da na području HNK ima 99 oboljelih od koronavirusa. Kazao je i da je do sada izdato 1.761 rješenje o samoizolaciji.  

- Kao čovjek i zdravstveni radnik, moram se obratiti javnosti. Svjedoci smo da restriktivne mjere polučuju rezultate, ali s druge strane, od jučer imamo liberalizaciju mjera, što nije bila preporuka struke. Svjedoci smo da je naš kanton žarište u Federaciji BiH i da su najveći i najpogođeniji gradovi unutar našeg kantona. Stoga, preporuke svim nadležnima da se uvode strožije mjere i mi smo na sastanku Koordinacionog tijela predložili određene mjere za koje se nadamo da će biti donesene u narednih nekoliko dana - rekao je dr. Arapović.


Pres-konferencija Kriznog štaba HNK. M. Smajkić

Govoreći o mjerama koje su predložili Koordinacionom tijelu, dr. Arapović je naveo da prioritet treba biti restrikcija kretanja između općina, ali i vikendom kako ne bi došlo do lokalne transmisije između općina.  

Kada je riječ o Mostaru, gdje su 33 potvrđena slučaja, rečeno je da se ne radi o lokalnoj transmisiji, već o transmisiji među građanstvom, što je još opasnije.  

Dr. Mario Kordić, direktor Doma zdravlja Mostar, kazao je da ovakva situacija s brojem oboljelih nije nešto neočekivano, ali je naveo da je imperativ poštivanje mjera kako se u naredne dvije sedmice ne bi dogodio još gori scenarij.

- Što se tiče našeg apela za uvođenje karantina, postoji jasna procedura za to. Međutim, meni nije jasno, zar nam trebaju zapovijedi da sačuvamo zdravlje sebe i svojih najmilijih? Stoga, molim vas, ostanite kod kuće, poštujte mjere i naredbe - kazao je dr. Kordić.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.