MOSTAR

Sankcije zbog okupljanja na Buni

Nema dvostrukih i trostrukih aršina, svi će biti procesuirani, kaže Darko Juka

Katolička crkva na Buni. Agencije

Piše: M. Sm. / Avaz.ba

6.4.2020

Iako je u petak donesena nova naredba Kriznog štaba Hercegovačko-neretvanskog kantona kojom je naložena zabrana okupljanja više od pet osoba na jednom mjestu, u nedjelju se na misi u Katoličkoj crkvi na Buni, južno od Mostara, ipak okupilo pedesetak osoba, zbog čega je reagirala policija. 

Kako nam je rečeno, pripadnici Policijske stanice Buna uspjeli su evidentirati 21 osobu i 30 automobila, ali umjesto prekršajnih naloga od 500 KM, nadležni iz Policijske uprave Mostar zauzeli su stav da se prekršioci, uprkos strogim mjerama o zabrani okupljanja, samo upozore?!



Stoga su novinari na današnjoj pres-konferenciji Kriznog štaba HNK pitali zbog čega se primjenjuju dvostruki aršini kada se zna da je policija prošle nedjelje intervenirala zbog liturgije u manastiru Zavala na području Ravnog, gdje su za 120 vjernika napisani prekršajni nalozi od po 500 KM.


Crkva na Buni. Agencije

- Niti ima niti smije biti ni dvostrukih ni trostrukih aršina i bilo kakvih različitih aršina. Jutros je Slađan Bevanda, ministar unutrašnjih poslova, prisustvovao sastanku Koordinacijskog tijela i izvijestio je o svim slučajevima, pa i o tim koje navodite. Dakle, kazao je da je tamo gdje je bilo prijava, policija izašla na teren, evidentirala prekršioce i da će svi biti procesuirani. Tako je rečeno i ne vidim razlog za izazivanje sumnje da neće biti. Veliki dio građana, bez obzira na to kojoj konfesiji pripadali, itekako poštuje vjerske autoritete u svojim zajednicama, ali evo, i s ovog mjesta zamolit ćemo lidere vjerskih zajednica da javno pozovu vjernike na poštivanje mjera - kazao je Darko Juka, savjetnik premijera HNK i član Kriznog štaba HNK.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.