MOSTAR

Neobičan rastanak ovogodišnje 375. generacije maturanata

Umjesto 11. aprila, za njih je posljednji školski dan bio 11. mart

Piše: M. Smajkić / Avaz.ba

13.4.2020

U ovoj generaciji maturanata je ukupno 67 učenika. Avaz

Karađoz-begova medresa u Mostaru, najstarija odgojno-obrazovna institucija u Hercegovini, prvi put nakon reaktiviranja svog rada prije 25 godina neće ispratiti 375. generaciju maturanata kao što je to do sada bilo uobičajeno - svečanom akademijom.

- Naši maturanti, a i mi s njima nisu bili svjesni da je 11. mart umjesto 11. april, kada smo ih trebali ispratiti svečanom akademijom, bio praktično i njihov posljednji dan u Medresi - kazao nam je hfz. Aid ef. Tulek, direktor Medrese.

Završili ranije

Naglasio je da nisu u potpunosti odustali od dostojnog ispraćaja maturanata, što će zavisiti od situacije u vezi s koronavirusom.

Osvrnuvši se na posljednje dane nastave, hfz. Tulek nam je kazao da je cijeli proces, koji je okončan 8. aprila, protekao bez poteškoća. Medresa već šest godina ima instalirane brojne platforme za online nastavu, s obzirom na to da su bili među prvim obrazovnim ustanovama koje su uvele e-dnevnik.

- U odnosu na druge škole, mi smo kalendarski završili ranije, jer, smo zbog ramazana imali skraćeni zimski raspust - ističe ef. Tulek.

Brojna takmičenja

Ova generacija medresanata brojala je tri odjeljenja, dva muška sa po 20 učenika i jedno žensko u kojem je bilo 27 učenica. Predvodili su ih razrednici i razredni odgajatelji, profesori Šefko Tinjak, Ramiza Bandić-Kafadar, Aldin Boškailo, Saudina Husić-Ćenan i Suad Mujakić.

I među ovom generacijom nalaze se ponajbolji na školskim, gradskim, kantonalnim, Rijasetovim takmičenjima iz različitih oblasti, ali i oni koji su uspjeli tokom svog školovanja naučiti hifz, kao što je to slučaj s hafizom Lejlom Marić.

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.