NOVA TESTIRANJA

Šest ljekara i tri medicinske sestre SKB Mostar pozitivni na koronavirus

U posljednja 24 sata testirano 109 uzoraka, od čega je na koronavirus pozitivnih troje i svi su iz Čitluka

Pres-konferencija Kriznog štaba HNK. M. Smajkić

Piše: M. Sm. / Avaz.ba

14.4.2020

U Sveučilišnoj kliničkoj bolnici Mostar u posljednja 24 sata testirano je 109 uzoraka, od čega je na koronavirus pozitivnih troje i svi su iz Čitluka, potvrđeno je na pres-konferenciji Kriznog štaba Hercegovačko-neretvanskog kantona

- U izolacijskom bloku Covid bolnice SKB Mostar je 28 bolesnika, od kojih je devet na respiratoru, a 12 ih je na terapiji kisikom. Prošlog dana su zaprimljena tri nova pacijenta, a četiri su otpuštena na daljnje kućno liječenje - kazao je Drako Juka, savjetnik premijera HNK.

Dr. Jelena Ravlija, epidemiolog u SKB Mostar, navela je da je koronavirus i primjer bolničke infekcije te je navela da su šest ljekara, četiri medicinske setre i tri nezdravstvena uposlenika ove bolnice pozitivni na koronavirus.


SKB Mostar. Avaz

Kada je riječ o Odjelu ortopedije, gdje su tokom vikenda zaražena tri ljekara i tri medicinske sestre, dr. Ravlija je kazala da nema pouzdanih pokazatelja na koji je način virus unesen na taj odjel.

- Vrlo vjerovatno da je to učinjeno kućnim kontaktom, odnosno da je, usljed nekonzistentnog korištenja zaštitne opreme i nepoštivanja mjera zaštite jednog zdravstvenog radnika, došlo do tzv. horizontalog širenja - kazala je dr. Ravlija.

Ona je, odgovarajući na novinarski upit, kazala da je u SKB Mostar primjetan trend porasta bolovanja, ali je podsjetila i na naredbu direktora ove bolnice o potpunoj mobilizaciji zdravstvenog osoblja.

Na pressu je rečeno da je, nakon današnjeg koordinacijskog tijela, razmotrena mogućnost da se svi uposlenici staračkih domova podvrgnu obavezi testiranja.  

Kada je riječ o mjerama za spas privrede, Juka je rekao da to nijedan kanton ne može samostalno donijeti, jer je to u mjerodavnosti viših nivoa vlasti.  

Do sada je na području HNK izdato 2.435 rješenja o samoizolaciji.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.