GRADSKA UPRAVA

U Mostaru započeo novi val rušenja

U roku od 30 do 60 dana bit će uklonjeno 18 objekata

Piše: M. Sm. / Avaz.ba

28.4.2020

Danas na Starom Veležovom igralištu. M. Smajkić

U Gradskoj upravi Mostara danas su nastavili uklanjanje bespravno sagrađenih objekata na širem lokalitetu grada. 

Tako je uklanjanje otpočelo na Starom Veležovom igralištu, gdje su na red došla dva objekta, od kojih je jedan zatvorio pješački prolaz, tzv. pasaž.

Kako je to na licu mjesta rekao Zdravko Čuljak, šef Službe za građevinske propise Grada Mostara, u ovoj fazi, odnosno u roku od 30 do 60 dana, bit će uklonjeno 18 objekata koji se nalaze u ulici Stjepana Radića, Aveniji i Omladinskoj ulici.

- Svim vlasnicima će biti ispostavljeni računi za uklanjanje objekata, a do sada se pokazalo da njih 30 do 60 posto sami uklanjaju objekte, jer pružimo im tu mogućnost s ciljem smanjenja troškova - rekao je Čuljak.


Danas na Starom Veležovom. M. Smajkić

U protekle dvije godine porušeno je 270 objekata koji su predstavljali smetnju na javnim površinama ili su uklonjeni zbog činjenice da je, prema regulacionim planovima, predviđena izgradnja novih, ali i zbog izgradnje infrastrukturnih sadržaja, poput saobraćajnica.

Podsjetimo, Plan demolicije izrađen je u Zavodu za prostorno uređenje i planiranje Grada Mostara i to nakon što su 2012.godine usvojena 24 regulaciona plana.

Prema tom planu, na popisu je bilo ukupno 767 objekata koji trebaju biti uklonjeni.



Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.