POPUŠTAJU MJERE

U HNK od 4. maja počinju raditi frizerski i kozmetički saloni

U Covid-bolnici su trenutno 22 bolesnika, četiri na respiratoru

Mostar. Agencije

Piše: M. Sm. / Avaz.ba

28.4.2020

U Sveučilišnoj kliničkoj bolnici Mostar tokom posljednja 24 sata na koronavirus su testirane 172 osobe, od kojih je jedna pozitivna, i to iz Mostara, potvrđeno je na pres-konferenciji Kriznog štaba Hercegovačko-neretvanskog kantona.

U Covid-bolnici su trenutno 22 bolesnika, a kako je rekao dr. Siniša Skočibušić, infektolog SKB Mostar, njih četiri su na respiratoru i, također, četiri na oksigenoj terapiji.

- U posljednja 24 sata primljena su dva pacijenta, a dva su otpuštena na kućno liječenje. Ostali su stabilno i oporavljaju se prema očekivanom redoslijedu liječenja – kazao je dr. Skočibušić.


Dr. Skočibušić: U posljednja 24 sata primljena dva pacijenta. M. Smajlović

S ciljem održavanja povoljne epidemiološke situacije u HNK i stabilnih brojki, dr. Skočibušić je podsjetio građana na nošenje maski, redovno pranje ruku te održavanje fizičke distance.

Na današnjem koordinacijskom sastanku Vlade HNK i Štaba civilne zaštite, kako je rekao Darko Juka, savjetnik premijera HNK, donesene su tri izmjene i dopune prethodnih naredbi.

Prva se, naveo je, odnosi na izmjene odredbi ograničenja kretanja za starije od 65 godina i mlađe od 18 godina. Uz već dopuštena razdoblja kretanja, kazao je, tokom sedmice, starijima od 65 godina se dopušta kretanje i nedjeljom u vremenu od osam do 13 sati, a mlađima od 18 godina i nedjeljom u vremenu od 14 do 20 sati. Ova naredba stupa na snagu danas.


Juka: Saloni moraju poštovati mjere. M. Smajlović

Kantonalni štab CZ je van snage, iznio je Juka, stavio raniju naredbu koja se odnosi na zabranu rada malih obrta, odnosno, zanatskih radnji, poput cvjećara, stolara, frizerskih i kozmetičkih salona... uz obavezno poštivanje preporučenih epidemioloških zaštitnih mjera.

- Frizerski i kozmetički saloni kao i srodne im djelatnosti moraju poštivati i posebne epidemiološke mjere, poput upotrebe vizira, jednokratnih pregača i ručnika i slično - rekao je Juka.

Također, od 4. maja bit će dopušteno okupljanje najviše 10 osoba na jednom mjestu, uz obavezno poštivanje epidemioloških mjera. Rečeno je i da će od sada samo jednom sedmično biti održavane pres-konferencije, i to srijedom. 



Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.