APEL

Mostarski ugostitelji traže otvaranje kafića od 11. maja

Ne žele diskriminaciju ove djelatnosti

Kafići ne rade već nekoliko mjeseci. FENA

Fena

7.5.2020

Udruženje ugostitelja grada Mostara uputilo je molbu Ministarstvu trgovine, turizma i zaštite okoliša Hercegovačko-neretvanskog kantona da im dopusti rad najkasnije do ponedjeljka, 11. maja. 

- Primorani smo na ovaj način reagirati na vijest da ovo ministarstvo ne namjerava dopustiti rad ugostiteljskih objekata u Mostaru i cijelom HNK prije 28. maja, ne navodeći uvjerljive razloge za tu odluku koja je sve članove Udruženja i korisnike naših usluga bacila u dodatni očaj i beznađe. Bez prihoda smo, a hiljade konobara, kuhara i ostalog osoblja vezanog uz našu djelatnost nije u prilici zaraditi hljeb za sebe i članove svojih porodica - ističu iz Udruženja ugostitelja.

Kafići ne rade već nekoliko mjeseci. FENA

Od kantonalnih vlasti traži se da preispita svoju odluku o zabrani rada ugostiteljskih objekata te da im se dopusti rad od 11. maja, kako je učinjeno u Srbiji i Hrvatskoj ili u manjem bh. entitetu.

- Smeta nas činjenica da je Ministarstvo izdvojilo našu djelatnost u situaciji u kojoj je već danima pa i sedmicama vidljivo kako se ljudi okupljaju po javnim prostorima s papirnim i plastičnim šalicama kafe kupljenim po kioscima, benzinskim pumpama ili čudnim šalterima, a koji su se preko noći pojavili samo za ovu priliku - navode mostarski ugostitelji.

Dodaju kako pozdravljaju omogućivanje rada nekim drugim obrtničkim i uslužnim djelatnostima, ali zahtijevaju da se ne zaboravi na ugostiteljsku djelatnost te da ju se ne diskriminira.

- Svi mi pripravni smo poštovati propisane mjere ponašanja i zaštite osoblja i gostiju u vrijeme trajanja epidemije koronavirusa u našem gradu, kantonu, zemlji i cijelom svijetu - navodi se u saopćenju.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.