MOSTAR

Mladi s invaliditetom se ne predaju, ne žele socijalnu pomoć

Shvatili smo da moramo iskoristiti sve moguće prilike da sačuvamo njihovo 21 radno mjesto, kaže Rebac

S otvorenja „Lonata“. Arhiv

Piše: M. Smajkić / Avaz.ba

7.5.2020

Kada su prije šest mjeseci Elvedina, Aldijana i Dženana dobile posao u restoranu „Lonato“, njihovoj sreći nije bilo kraja. Zajedno sa svojih troje kolega, kao i ukupno 13 u socijalnom preduzeću „Radin“ koje upošljava mlade osobe s invaliditetom, po prvi put u svom životu osjetili su da imaju jednake mogućnosti kao i drugi građani i da sebi i svojoj porodici mogu osigurati egzistenciju.

Negativna situacija

Nažalost, od sredine marta život im se potpuno promijenio, jer su „Radin“ i „Lonato“ zbog situacije s koronavirusom prestali s radom. S druge strane, našli su se u dvostrukoj negativnoj situaciji, jer su osobe s invaliditetom i poteškoćama u razvoju jedna od najpogođenijih kategorija pandemijom koronavirusa.

Kako kaže Jasna Rebac, dugogodišnja predsjednica „Ružičnjaka“, koje je iznjedrilo preduzeće „Radin“, ovi mladi su od 15. marta,  kada im je zabranjen rad, bili potpuno izgubljeni i sa osjećajem strašne izoliranosti.

Rebac: Osigurati egzistenciju. Avaz

Valjalo im je, prije svega, kaže nam, vratiti samopouzdanje i sa svima njima raditi na socijalnom oporavku.

- Ova situacija nas je dosta educirala, otrijeznila i ohrabrila. Shvatili smo da moramo postati inovativni i iskoristiti sve moguće prilike da sačuvamo njihovo 21 radno mjesto. Iako smo 16. aprila svim nivoima vlasti poslali pismo, zatraživši podršku, jedinu povratnu informaciju smo dobili iz Federalnog ministarstva rada i socijalne politike, a obavijestili su nas da su naše pismo proslijedili Federalnom ministarstvu finansija i Federalnom ministarstvu razvoja, poduzetništva i obrta - kaže nam Rebac.

Čekaju odgovore

Dok čekaju konkretne odgovore, posebno od Grada Mostara i Vlade HNK, koji su im „najbliži“ u ovoj priči, ohrabrili su se osmisliti projekt kako bi, jednostavno, stali na noge.

- Iskoristili smo vrijeme ramazana i od ovog utorka, na Evropski dan samostalnog života, počeli raditi dostavu iftara. Građanima postačima nudimo tri jelovnika pa, eto, svi mogu dati svoj doprinos kako bi na taj način sačuvali njihova radna mjesta, a od kojih žive brojne porodice. Jer, oni žele puniti budžete, a ne da budu korisnici socijalne pomoći - ističe Rebac.


„Drive view“ izložba


U petak će u „Los Rosalesu“ od 11 do 13 sati biti održana „drive view“ izložba radova uposlenika „Radina“ i štićenika „Ružičnjaka“, kako bi javnosti pokazali da su za vrijeme čekanja kući bili vrlo kreativni i kako bi na taj način pokazali da su jedva čekali doći na posao.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.