MOSTAR

U Hercegovačko-neretvanskom kantonu Korona-zakon još na čekanju

Sve mora iskordinirati na razini politika koje ovdje imaju vlast,kazao Juka

S današnje sjednice Vlade HNK: Nastavak u ponedjeljak. Avaz

Piše: M.Sm. / Avaz.ba

8.5.2020

Dok su podaci Službe za zapošljavanje Hercegovačko-neretvanskog kantona uznemirujući, a koji govore o tome da je samo u aprilu zbog prestanka radnog odnosa u njihovu evidenciju prijavljeno više od 2300 osoba dotle je donošenje tzv. korona zakona na čekanju.

Tako je današnja sjednica Vlade HNK na kojoj se raspravljalo o rebalansu budžeta za ovu godinu te mjere koje će, kako je rečeno, biti pretočene u koronazakon prekinuta.

- Budući da se radi o vrlo kompleksnim i finansijski značajnim temama, a s ciljem donošenja što kvalitetnijih rješenja, zaključeno je kako će, o ovim temama, biti nastavljena rasprava u ponedjeljak-rečeno je iz Vlade HNK.

Nejasno je zbog čega u HNK ova priča ide sporije, s obzirom na to da se zna kako je u skoro svim kantonima koronazakon „prošao“ ili je, pak, upućen u skupštinsku proceduru.

S današnje sjednice Vlade HNK: Nastavak u ponedjeljak. Avaz

Na posljednjoj pres-konferenciji Kriznog štaba HNK održanoj prije dva dana, Darko Juka, savjetnik premijera HNK, Nevenka Hercega kazao je da se za razliku od Zapadnohercegovačkog ili Sarajevskog kantona, moraju imati na umu i uvažavati posebnosti HNK.

-Uz sav trud u HNK to mora biti usklađeno, jasno, na političkoj razini i zato sve sporije ide-kazao je Juka.

On je, na novinarsko pitanje, kazao da se ne radi o političkim neslaganjima već se, naglasio je, „sve mora iskordinirati na razini politika koje ovdje imaju vlast i koje je narod izabrao, koje dijele vlast legalno i legitimno“.

- Naravno, sve mora proči tu konsultaciju, to nije otkrivanje tople vode, ali nema neslaganja, svi smo na istom tragu-kazao je Juka.

Rezovi u rebelansu će, vjerovatno, obuhvatiti kapitalne investicije, a poznato je da će HNK od aranžmana sa MMF-om dobiti 19,8 miliona KM.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.